Vesti

Eko-poverenici SKGO ponovo na okupu na 17. sastanku Mreže

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) 16. decembra 2022. godine, organizovala je 17. sastanak Mreže SKGO eko-poverenika, u sali hotela M u Beogradu. Sastanku je prisustvovalo 50 zaposlenih u lokalnim samoupravama koji se bave pitanjima zaštite životne sredine.

Jana Pavlović, šefica Odeljenja za životnu sredinu, komunalne usluge, energetsku efikasnost i vanredne situacije SKGO, pozdravila je predstavnike gradova i opština i naglasila da je izgradnja kapaciteta JLS izuzetno važna, posebno u oblasti zaštite životne sredine, što je i sadržano u tekućem Strateškom planu SKGO. Ona je pozvala učesnike skupa da aktivno učestvuju na akreditovanim obukama koje SKGO organizuje u ovoj oblasti.

U nastavku sastanka Dušan Čarkić, pomoćnik Ministarke zaštite životne sredine, predstavio je prisutnima preuzete obaveze u okviru potpisane Deklaracije iz Sofije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan i upoznao ih sa preduslovima i izazovima Pregovaračke pozicije za poglavlje 27. Takođe, najavljene su izmene zakonskih regulativa u narednom periodu u oblasti zaštite životne sredine.

Zoran Krtinić, dugogodišnji saradnik SKGO, predstavio je model „Kalendar mogućnosti za dijalog“ između gradova/opština i mladih. „Kalendar mogućnosti za dijalog“ je jedna od aktivnosti u okviru projekta „Škole za bolji kvalitet vazduha“, koju sprovode Stalna konferencija gradova i opština i UNICEF, zajedno sa drugim partnerima, uz finansijsku podršku Vlade Kraljevine Norveške. Cilj „Kalendara mogućnosti za dijalog“ je da omogući mladima participativno učešće u procesu donošenja lokalnih politika u pogledu unapređenja kvaliteta vazduha na lokalnom nivou.

U finalnom delu sastanka, Youth4Air ambasadorke predstavile su “Omladinsku deklaraciju o očuvanju čistog vazduha u Republici Srbiji” i ovim putem naglasile značaj participacije mladih u procesu kreiranja javnih politika u oblasti zaštite životne sredine. Tokom diskusiije, predloženo je da se mladi uključe kroz već postojeći institucionalni mehanizam Zelenih saveta, koji obezbeđuje kontinuirano učešće svih zainteresovanih aktera lokalne zajednice u planiranju, odlučivanju i sprovođenju programa i planova u oblasti zaštite životne sredine na lokalu.

Na kraju skupa iskazana je inicijativa da se naredni sastanci Mreže eko-poverenika organizuju u jedinicama lokalne samouprave širom Srbije. Takođe, zaključeno je da je potrebno dodatni jačati podršku donosioca odluka na lokalnom nivou u oblasti zaštite životne sredine.

Sedamnaesti sastanak Mreže eko-poverenika organizovali smo u okviru projekta "Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou", koji finansira Vlada Švedske.