Vesti

Sednica Odbora za ekonomski razvoj SKGO

Druga sednica Odbora za ekonomski razvoj SKGO održana je 15. decembra u Beogradu. Sednicom je predsedavao Radiša Milošević, rukovodilac Odeljenja za privredu i ekonomski razvoj opštine Žagubica uz prisustvo 18 članova Odbora i predstavnika Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Kancelarije za dualno obrazovanje i NOKS, Republičkog sekretarijata za javne politike i Uprave za poljoprivredno zemljište.

Na sednici je predstavnica Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja – Sektora za zapošljavanje Dragica Ivanović predstavila značaj lokalne politike zapošljavanja i važnost regionalnih sastanaka sa lokalnim samoupravama (LS) sa aspekta sagledavanja potreba. Istakla je važnost pružanja podrške LS u pripremi novih planskih dokumenata, a zatim i u primeni novih odnosno inovativnih mera za koje je i raspisan javni poziv i izabrano 8 projekata JLS. Informisala je prisutne da je neophodno da Sektor za zapošljavanje izradi ex post analizu, pre nego što se kreira novi Akcioni plan za period 2023-2026, a najavila je da će se u drugom kvartalu sledeće godine održati sastanci sa LS gde će se predstaviti šta je urađeno u oblasti nacionalne i lokalne politike zapošljavanja 2021-2022 i Analiza inovativnih pristupa u realizaciji lokalnih akcionih planova zapošljavanja čiju je izradu SKGO podržao.

Gabrijela Grujić, v.d. direktor Kancelarije za dualno obrazovanje i NOKS, istakla je učešće SKGO u pripremi Zakona o dualnom obrazovanju, upisne politike za srednje stručne škole, ali i samoj promociji sistema. Po njenim rečima izmene zakona idu u pravcu usklađivanja sa savremenim potrebama koje nameću nove tehnologije i razvoj s obzirom da je obrazovanost kadrova problem ne samo u Srbiji već i u Evropi. Ona je istakla da JLS pruža podršku u finansiranju prevoza učenika, kao i da se promocije dualnog obrazovanja dešavaju u lokalnim upravama, a naglasila je da se ulaže u 12 trening centara u cilju podrške lokalnoj privredi, uz naznaku da JLS ostaje najvažnija spona između privrede i školskog sistema.

Svetlana Aksentijević iz Republičkog sekretarijata za javne politike istakla je da se svi zakoni  u roku od dve godine moraju usaglasiti sa Zakonom o planskom sistemu. Novina koju donosi Zakon o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti definiše da nadležni organ lokalne samouprave može usvojiti lokalni planski dokument u oblasti zapošljavanja u skladu sa propisima kojima se uređuje planski sistem. U praksi to znači da LS, počevši od 2024. godine, usvajaju program zapošljavanja sa pratećim akcionim planom za trogodišnji period, a u skladu sa Strategijom zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine i drugim Akcionim planom za period od 2024. do 2026. godine za sprovođenje Strategije zapošljavanja, koji će tek biti usvojen od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Ona je naglasila da Program mora da sadrži poglavlje kojim se razrađuju mere politike zapošljavanja sa procenom finansijskih sredstava i finansijskih efekata na godišnjem nivou, na osnovu koga će Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja moći da odluči o sufinansiranju aktivnih mera politike zapošljavanja na lokalnom nivou, po zahtevu koji JLS podnose svake godine.

Saša Soković,  načelnik Odeljenja za razvoj i investicije je predstavio kako grad Kragujevac podržava lokalnu privredu kroz realizaciju Programa lokalnog ekonomskog razvoja. Istakao je da su imali info dane za privrednike, a da je njihov odaziv na javni poziv bio odličan. Sredstva su dobili privrednici iz IKT sektora i iz metalskog sektora  za nabavku opreme, softvera itd. Zbog izuzetnog interesovanja privrede, gospodin Soković je rekao da će grad Kragujevac i sledeće godine sprovesti javni poziv za mere definisane Programom.

Marija Mitrović iz Uprave za poljoprivredno zemljište je pohvalila saradnju sa SKGO i obavestila članove Odbora da tek od 2016. godine sve JLS izrađuju godišnje programe zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta. Ona je izjavila da da uspostavljeni Informacioni sistem ima kompletnu dokumentaciju do zaključenih ugovora.

U nastavku skupa, Jelena Tanasijević Mihajlović, šefica Odeljenja za LER, predstavila je novi SKGO projekat „Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou“ sa fokusom na komponentu koja se odnosi na žensko preduzetništvo i rezultate nedavno održanog konkursa, dok je Slađana Grujić, programska direktorka za ekonomski razvoj SKGO i sekretar Odbora najavila održavanje sledeće sednice u Naučno tehnološkom parku u Nišu.