Vesti

Memorandum o razumevanju

Današnjim potpisivanjem trilateralnog Memoranduma o razumevanju, Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije, SKGO i Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GTZ), naglašavaju svoju spremnost da blisko sarađuju u daljem razvoju okvira za ekološku politiku orijentisanu ka uticaju, u oblasti optimalnog iskorišćavanja prirodnih bogatstava.

Opštine su najbliže građanima u pogledu sprovođenja ekoloških zakona, podizanja svesti i pronalaženja lokalno izvodljivih i delotvornih rešenja u oblasti upravljanja otpadom, vodosnabdevanja i tretmana otpadnih voda. Međutim, strateško planiranje na nivou cele zemlje i funkcionalni zakonodavni okvir moraju da obezbede snažnu vezu između upravljanja na nacionalnom i aktivnosti na lokalnom nivou.

Uspostavljanje efikasne ekološke infrastrukture i savremenih ekoloških standarda je od ključnog značaja u trenutku kada se Srbija nalazi u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji, kao i sa tačke gledišta ekonomskog razvoja. Ekološka industrija postaje motor modernih ekonomskih sistema, i postavlja temelje za dugoročnu konkurenciju nacionalnih ekonomija. Polazna osnova za saradnju biće Nacionalna strategija upravljanja otpadom Republike Srbije, koja je objavljena 2003. godine, i koja će proći kroz proces prvog petogodišnjeg pregleda u skladu sa zakonom 2008. godine. Namera je da se zajednički razviju načini da strategije recikliranja dobiju još važnije mesto u budućoj strategiji.

Ministarstvo, SKGO i GTZ će u okviru projekta „Modernizacija komunalnih usluga“ razvijati međusobnu saradnju u svim oblastima za koje zajednički utvrde da su od opšteg interesa za unapređenje sistema zažtite životne sredine, a naročito u oblastima:
  • priprema zakona i podzakonskih akata u oblasti zaštite životne sredine, kao i njihovog sprovođenja;
  • pripreme i revidiranja strateških dokumenata iz oblasti zaštite životne sredine;
  • stvaranje uslova za uspostavljanje i funkcionisanje tržišta sekundarnih sirovina;
  • osposobljavanja jedinica lokalnih samouprava za ostvarivanje nadležnosti u domenu zaštite životne sredine;
  • konsultovanja i informisanja lokalne samouprave u vezi sa pitanjima iz oblasti zaštite životne sredine, koja su od značaja za proces stabilizacije i pridruživanja.

Saradnja između Ministarstva zaštite životne sredine, Stalne konferencije gradova i opština i Nemačke organizacije za tehničku saradnju, je zasnovana na spremnosti da se uspostave trajne strukture i procedure za intenzivnu i redovnu razmenu informacija između struktura centralne vlade i lokalne samouprave,i da sarađuju u oblasti primene zakona i razmene primera dobre prakse na lokalnom nivou širom Srbije.