Vesti

Info dan o Prvom pozivu za projekte na URBACT IV programu teritorijalne saradnje

Stalna konferencija gradova i opština i Ministarstvo za evropske integracije, kao nacionalna kontakt tačka za program teritorijalne saradnje URBACT IV, pozivaju vas na Info dan o prvom pozivu za projekte na URBACT IV programu teritorijalne saradnje, koji će se održati putem interneta 17. januara 2023. godine u periodu od 11.30h do 14.00h.

Link za registraciju: https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZIsf-yorzwvG9wFTlm31ei3oPNVAusWdUmb

Nakon registrovanja dobićete link za učešće na vaš e-mail sa kojeg ste se registrovali. Agenda će vam biti dostavljena blagovremeno.

Tema Info dana jeste približavanje teme i postupka prijave na Prvi poziv gradovima i opštinama u Srbiji za jednu od podkategorija koju podržava URBACT IV - Mreže za akciono planiranje koji se otvara 9. januara 2023. godine. Preporučuje se da već sada identifikujete mrežu u kojoj bi ste želeli da uzmete učešće i počnete da tražite partnere. Više o tome na linku https://urbact.eu/get-involved

Mreže za akciono planiranje se sastoje od 8 do 10 gradova/opština- partnera svih veličina, koji dolaze iz cele EU uz poštovanje regionalnog balansa. Predvođeni vodećim partnerskim gradom i uz monitoring glavnog URBACT stručnjaka, ad-hoc stručnjacima, na osnovu smernica URBACT Sekretarijata I finanijsku podršku EU za pokrivanje aktivnosti razmene, partnerski gradovi i opštine će 2 godine zajedno raditi na izazovima urbane politike i razviti lokalni integrisani akcioni plan. Ukoliko želite da radite na specifičnom urbanom izazovu sa gradovima širom Evrope, prijavite se se da biste se pridružili URBACT mreži zajedno sa drugim gradovima koji žele da naprave stvarne promene u svojim zajednicama!

Koristite URBACT onlajn alat za pretragu partnera ( https://urbact.eu/partnersearchtool) da:

  • pošaljete novu ideju za mrežu, kako bi drugi gradovi mogli da vam se obrate
  • pronađete ideju i partnerstvo koji su pravi za vas, tako da možete da izrazite svoje interesovanje. Obavezno filtrirajte ideje da biste pronašli predloge koji vam odgovaraju i vodite računa o geografskoj ravnoteži.

Prijavite se na URBACT elektronski bilten https://urbact.eu/subscribe-newsletter


URBACT je program međuregionalne saradnje koji u središte stavlja integrisani održivi urbani razvoj. Kroz više od 20 godina postojanja URBACT programa, više od 1000 gradova iskoristilo je evropska sredstva za učenje i razmenu znanja te poboljšanje vještina za bolje upravljanje gradom. Program URBACT IV (2021-2027), finansiran iz Evropskog fonda za regionalni razvoj, prepoznaje gradove kao nosioce održivog razvoja, a njihovu međusobnu saradnju zamišlja kroz uspostavljanje i rad mreže gradova. Sadašnji Program u svoje aktivnosti integriše sveobuhvatne prioritete EU u oblasti digitalnog, zelenog i rodnog ravnopravnosti. Više programa URBACT IV na linku
https://urbact.eu/sites/default/files/2022-09/urbact_iv_operational_programme.pdf


Detaljnije informacije možete naći na vebsajtu Ministarstva MEI - Aktuelnosti - Poziv za dostavljanje predloga projekata u okviru programa URBAKT

Za više informacija možete se obratiti: Aleksandri Vukmirović, šefici Službe za evropske integracije i međunarodnu saradnju (aleksandra.vukmirovic@skgo.org) i Jani Pavlović, šefici Odeljenja za životnu sredinu, komunalne usluge, energetsku efikasnost i vanredne situacije (jana.pavlovic@skgo.org ).