Vesti

Održan šesti sastanak radne grupe za održivu urbanu mobilnost

Šesti sastanak radne grupe SKGO za održivu urbanu mobilnost je održan u sredu, 28. decembra 2022. godine u prostorijama SKGO u Beogradu, uz prisustvo članova iz grada Beograda, grada Kruševca, Ministarstva građevinarstva saobraćaja i infrastrukture, Saobraćajnog fakulteta iz Beograda, GIZ ORF projekta i stručne službe SKGO.

Sastanak je pružio priliku za razmenu informacija između članova Radne grupe o aktuelnostima u oblasti održive urbane mobilnosti. Tokom 2022. godine održan je veliki broj događaja vezanih za jačanje kapaciteta i razmenu iskustava lokalnih samouprava u oblasti održive urbane mobilnosti, od kojih je mnoge organizovala SKGO.

Nacionalne koordinatorke Evropske nedelje mobilnosti za Republiku Srbiju članovima Radne grupe podnele su izveštaj o tome kako je ove godine u Srbiji obeležena ova manifestacija. Predstavnica Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture obavestila je prisutne o podsticajnim sredstvima ovog ministarstva koja su plasirana u unapređenje održive urbane mobilnosti nakon ovogodišnjeg javnog poziva.

Članovi Radne grupe su takođe preneli svoja saznanja o tekućim i najavljenim projektima u oblasti održive urbane mobilnosti. Koordinatorka GIZ ORF projekta koji se bavi promocijom planova održive urbane mobilnosti u regionu jugoistočne Evrope (ProSUMP) izvestila je o proteklim aktivnostima i najavila nove aktivnosti u okviru projekta. Ovaj projekat pruža podršku gradovima Beograd i Kruševac kao i opštini Aleksinac.

Predstavnik MGSI u Radnoj grupi izvestio je da je u gradovima Niš i Kragujevac započeta izrada Planova održive urbane mobilnosti. S druge strane, očekuje se velika podrška za izradu ovih dokumenata u većem broju gradova i opština, te je diskutovano o tome postoje li kapaciteti za pružanje stručne podrške za izradu POUM-a i kako SKGO može da pomogne u  mobilizaciji resursa. Predstavnik MGSI je obavestio Radnu grupu i o aktivnostima na reviziji Strategije urbanog razvoja RS. Ministarstvo, kao predlagač ovog dokumenta, ima nameru da predloži da se u Planovima održive urbane mobilnosti kao obavezni pokazatelji uvedu SDG indikatori: dužina biciklističkih staza i broj stanovnika naselja obuhvaćenih javnim prevozom.

Na kraju sastanka je zaključeno da Radna grupa za urbanu mobilnost SKGO, osnovana pri Odborima SKGO za zaštitu životne sredine i urbanizam i stanovanje, treba da nastavi sa radom, uz potrebu ažuriranja članova i eventualno proširenje članstva pozivom za učešće drugih institucija (Agencija za bezbednost saobraćaja, NVO), ali i da bi bilo značajno da se formira mreža stručnjaka iz lokalne samouprave za održivu urbanu mobilnost po ugledu na druge Mreže koje funkcionišu unutar SKGO.

Foto Copyright - Pexels