Vesti

O novim rešenjima u oblasti planiranja, izgradnje i stanovanja sa načelnicima odeljenja za urbanizam

Najavljene izmene propisa u oblasti planiranja, izgradnje i stanovanja od izuzetnog su značaja za sve lokalne samouprave, ne samo zbog velikog broja nadležnosti, već i zbog činjenice da se lokalne samouprave sve češće i same nalaze u ulozi investitora. Ova tema bila je razlog okupljanja članova Mreže načelnika odeljenja za urbanizam SKGO na sastanku održanom 14. februara u Beogradu, a koliko je atraktivna za zaposlene u lokalnim samoupravama ilustruje prisustvo više od 120 predstavnika iz 60 gradova i opština.

Učesnike mreže pozdravio je Marko Tomašević, zamenik generalnog sekretara SKGO i ukratko predstavio aktivnosti SKGO u oblasti urbanizma, stanovanja i izgradnje.

Iako je novi Zakon o stanovanju koji je stupio na snagu pre više od 6 godina značajno unapredio oblast upravljanja i održavanja zgrada, najavljene izmene i dopune ovog propisa idu u pravcu da još više unaprede ovu oblast, otklanjanjem nedoumica vezanih za sprovođenje propisa i većom odgovornošću i kontrolom nad radom profesionalnih upravnika. Predstavnica resornog ministarstva predstavila je u kom pravcu će ići buduće izmene i dopune ovog značajnog zakona, čije se usvajanje očekuje istovremeno sa usvajanjem izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji. Za lokalne samouprave, očekuje se preciziranje nadležnosti, otklanjanje nedostataka u oblasti inspekcijskog nadzora, ali i olakšano pružanje pomoći stambenim zajednicama u finansiranju investicionog održavanja.

Predstavnici ministarstva građevinarstva takođe su govorili o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji, imajući u vidu da je javna rasprava u toku. Najavljene su velike izmene u domenu zelene gradnje, kroz promociju elektromobilnosti, unapređenje tokova građevinskog otpada i davanje prednosti onim investitorima koji se opredele za obnovljive izvore energije (solarnu, npr). Ipak, predstavnike JLS najviše su zanimale odredbe koje se tiču omogućavanja priključenja objekata na komunalnu infrastrukturu, kao i davanje mogućnosti javnim beležnicima da izdaju informacije o lokaciji, gde je postavljeno pitanje stručnih kapaciteta javnih beležnika za obavljanje ovih poslova.

Glavna urbanistkinja grada Niša članovima mreže je prenela iskustvo u sprovođenju javne rasprave o odluci o izradi Generalnog urbanističkog plana Niša. Sprovođenje javne rasprave u ovoj inicijalnoj fazi izrade planskih dokumenata nije uobičajena praksa, ali predstavlja primer dobre prakse u unapređenju transparentnosti procesa. Izazovi sa kojima se grad Niš susreo prilikom sprovođenja ove aktivnosti vezani su najviše za kapacitete, kao i za vremenske rokove. Pa ipak, koristi od unapređenja transparentnosti su višestruke, prvenstveno se radi o uspostavljanju poverenja građana u planiranje u celini. Po rečima Tanje Obradović, glavne urbanistkinje Niša, radi se o procesu u kome su svi uče, i koji će se nastaviti i u narednom periodu.

Sastanak Mreže načelnika odeljenja za urbanizam održan je uz podršku Programa „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“ koji podržava Vlada Švajcarske.

Za više informacija o podršci koju Švajcarska pruža u Srbiji, posetite internet prezentaciju Ambasade Švajcarske: https://www.eda.admin.ch/belgrade.