Vesti

Obuku o Etičkom kodeksu uspešno završilo 213 predstavnika lokalne samouprave

U Beogradu je 27. februara 2023. godine održan svečani skup povodom uspešnog završetka e-obuke „Etički kodeks funkcionera lokalne samouprave“ koju je realizovala Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) uz podršku i saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Skupu je prisustvovalo oko 70 polaznika obuke, koji su deo grupe od 213 predstavnika gradova, opština i gradskih opština koji su uspešno okončali ovu e-obuku.

Sara Graun, zamenica šefa misije OEBS u Srbiji je u svom pozdravnom obraćanju čestitala svim učesnicima obuke koji su se na ovaj način pridružili grupi od 145 lokalnih zvaničnika, koji su obuku završili u prethodnim fazama.

„Mi u Misiji OEBS u Srbiji, zahvalni smo SKGO na dugogodišnjem partnerstvu u ovoj značajnoj oblasti i zadovoljstvo mi je da najavim da će i ove godine OEBS podržati SKGO u sprovođenju obuka i treninga za tela koja će nadzirati primenu Etičkog kodeksa“, istakla je Graun i izrazila nadu da će ovaj proces dodatno ojačati kapacitete za nadzor, koji je ključan za implementaciju Etičkog kodeksa.

Obraćajući se polaznicima obuke, Graun je podvukla da sa prihvatanjem javne funkcije, postoji obaveza održanja etičkih standarda koji su često viši od onih koji se odnose na obične građane.

„Pohađanjem i uspešnim završetkom ove obuke, pokazali ste posvećenost da postupate po principima Kodeksa. Vi ste lideri u izuzetno značajnom procesu podizanja etičkih standarda na viši nivo u svojim lokalnim samoupravama“, rekla je Graun i dodala da hrabri činjenica da je 36 lokalnih samouprava u Srbiji Kodeks već usvojilo.

Marko Tomašević, zamenik generalnog sekretara SKGO, nadovezao se na reči Sare Graun i izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci koju OEBS pruža SKGO, kao organizaciji u celini, ali i njenim članicama. Naglasio je da je reč o podršci u oblasti etike javne službe, ali i u mnogim drugim oblastima i temama koje se tiču dobrog upravlјanja i vladavine prava u lokalnoj samoupravi.

„Kao što svakako znate, SKGO daje veliki značaj etici javne službe – jer smatra da je ona jedan od stubova vladavine prava i dobrog upravlјanja u lokalnoj samoupravi. U središtu naših aktivnosti nalazi se Etički kodeks funkcionera lokalne samouprave, koji je 2019. godine jednoglasno usvojen na 47. Skupštini naše organizacije. Ovaj Kodeks, sa svojih 12 načela, daje nam strukturu i orijentaciju za suočavanje sa etičkim izazovima. On je stoga orijentir i nama, za sve naše aktivnosti na promovisanju i primeni etike javne službe, kao i na jačanju kapaciteta naših članica. Među tim aktivnostima obuka koju ste završili zauzima posebno istaknuto mesto“, podvukao je Tomašević.

Govoreći o procesu usvajanja Etičkog kodeksa na lokalnom nivou, Tomašević je rekao, da prema evidenciji koju SKGO vodi, to je dosad učinilo 36 lokalnih skupština – 6 gradova, 26 opština i 4 gradske opštine.

„Koristim priliku da pozovem sve prisutne polaznike koji dolaze iz lokalnih samouprava koje još nisu usvojile Kodeks, da utiču na svoje skupštine da to učine. Takođe želim da istaknem da će vam stručna služba SKGO biti na raspolaganju da vas podrži u procesu usvajanja Kodeksa, kao i u procesu uspostavlјanja sistema za njegovu primenu“, zaključio je Tomašević.

Polaznici obuke će svoje elektronske sertifikate o njenom uspešnom završetku dobiti putem mejla, a u nastavku skupa podeljeni su utisci i zaključci o obuci, kako od mentora koji su rukovodili procesom, tako i samih polaznika.