Vesti

Razgovori na temu javnog zdravlja, socijalne zaštite i mladih sa opštinama na jugu Srbije

Predstavnici Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) posetili su tokom februara 2023. godine Osečinu, Trgovište, Preševo, Bujanovac, Surdulica i Vladičin. Na sastancima u ovim opštinama razgovaralo se na temu programiranja javnog zdravlja, omladinske politike I uspostavljanja i unapređenja usluga socijalne zaštite, a ovo je bila I prilika da se učesnici sastanka upoznaju sa projektom projekta „Podrška održivim uslugama socijalne zaštite u zajednici i politikama uključivanja na lokalnom nivou“, koji SKGO realizuje u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Po rečima predstavnika lokalnih samouprava, usluge socijalne zaštite koje je prvenstveno potrebno unaprediti odnose se na pomoć starima, usluge geronto-domaćica I pomoć u kući, personalne pratioce za decu sa smetnjama u razvoju, licenciranje osoba koje su angažovane na pružanju usluga socijalne zaštite, kao i inkluziju romske populacije. U razgovorima o oblasti omladinskih politika zaključeno je da su aktivne kancelarije za mlade polazna osnova u smislu delovanja lokalne samouprave, za obezbeđivanje uslova za bolji položaj mladih u lokalnoj zajednici.

Realizacijom projekta „Podrška održivim uslugama socijalne zaštite u zajednici i politikama uključivanja na lokalnom nivou“ biće stvoreni uslovi za unapređenje kvaliteta i obima usluga socijalne zaštite i podsticanje inkluzije ugroženih i marginalizovanih grupa, posebno romske populacije na lokalnom nivou, što će doprineti poboljšanju efikasnosti politika socijalnog uključivanja.