Vesti

Transformacija javnih komunalnih preduzeća


Stalna konferencija gradova i opština, u saradnji sa Evropskom agencijom za rekonstrukciju i Programom podrške Agenciji za razvoj infrastrukture lokalne samouprave, je organizovala 13. novembra 2007. godine, okrugli sto na temu: „Transformacija javnih komunalnih preduzeća – ka održivoj strukturi za razvoj i rad lokalne infrastukture“.


Okrugli sto je predstavljao završnu aktivnost Radne grupe za transformaciju javnih komunalnih preduzeća, koju je formiralo Predsedništvo Stalne konferencije gradova i opština, sa mandatom da, na nivou Vlade Republike Srbije, kao i među jedinicama lokalne samouprave, stvori svest o problemu transformacije javnih komunalnih preduzeća.


Na Okruglom stolu su, pored ostalih govorili: Luka Andrić, državni sekretar za ekonomiju i privatizaciju, Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra za planiranja i upravljanja, Vasilis Petrides, menadžer programa iz Evropske agencije za rekonstrukciju.


Na skupu su predstavljeni nalazi tima konsultanata, koji je radio na predmetnoj problematici, kao i zaključci i preporuke usvojene od strane Radne grupe i Odbora za komunalne delatnosti SKGO.


Nakon diskusije, doneti su sledeći zaključci:

  • Izvršena je identifikacija otvorenih pitanja u daljem radu ka transformaciji JKP, ukazano na generalne stavove i preporuke koji mogu biti predmet razmatranja u narednom periodu. Opštinska komunalna preduzeća imaju potrebu da ojačaju sposobnost pripreme i implementacije projekata i upravljanja izgrađenim kapacitetima, kao i da ojačaju svoj finansijski i tehnički učinak. Postoji potreba za regionalnim povezivanjem i organizovanjem, poboljšanjem performansi i korporatizacijom.
  • Na okruglom stolu je izražen stav da je potrebno bolje razumevanje problema i potrebe za reformom i transformacijom javno komunalnog sektora, i ta potreba je uočena na centralnom i lokalnom nivou.
  • Sa obzirom na to da je potreba uočena, sledi pokretanje aktivnosti na centralnom nivou odnosno na realizaciji zaključka Vlade (o formiranju radne grupe za izradu strategije za restrukturiranje i privatizaciju lokalnih javnih preduzeća) odnosno aktivnosti u pravcu definisanja i razrade strategije i pratećih aktivnosti za sistemsku postavku transformacije JKP.
  • Pored pitanja strategije i reformi, ono čemu se istovremeno može pristupiti, u interesu građana i boljih usluga, su neophodna ulaganja u komunalnu infrastrukturu i međuopštinska saradnja, tj. pristup fondovima i finansiranju po tom osnovu.
  • Da bi se pristupilo neophodnim sredstvima za investicije, moraju se podići kapaciteti u definisanju prioriteta i pripremi i implementaciji projekata.
  • Predlog je da Vlada u bliskoj budućnosti formuliše strategiju za transformaciju JKP da bi se popravilo stanje sa identifikovanim problemima, a sve uz saradnju sa Stalnom konferencijom gradova i opština i drugim relevantnim partnerima kao što su Privredna komora Srbije, strukovna udruženja itd.

izveštaj >>>