Vesti

Strateško planiranje javnog zdravlja u Braničevskom okrugu

Predstavnici Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) posetili su Braničevski upravni okrug i u Požarevcu je održana prezentacija na temu strateškog planiranja javnog zdravlja na lokalnom nivou.

Osam opština Braničevskog okruga učestvovaće u implementaciji okvira za strateško planiranje javnog zdravlja na lokalnom nivou, uz podršku SKGO. Zakon o javnom zdravlju od 2016. godine nalaže da se javno zdravlje implementira i da se prihvati plan i program javnog zdravlja, gde se ostvaruje prisnija saradnja između Zavoda i lokalnih samouprava.

"Prethodnih godina bili smo pioniri u tom radu, pisali smo predloge planova i bili u fazama razvoja saveta za zdravlje, tako da je to sada neophodno uraditi u skladu sa Zakonom. Veliku podršku pružiće nam SKGO i iz ovoga očekujemo benefite ne samo za lokalne samouprave i Zavod kao preventivnu zdravstvenu ustanovu, već i za sve stanovnike opština Braničevskog okruga", istakla dr Ana Jovanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

Programska direktorka za društveni razvoj SKGO dr Jasmina Tanasić je tokom prezentacije istakla da je svima u interesu da se sačuva zdravlje ljudi koji žive na ovim prostorima, kako bi živeli duže i zdravije i to je tema svakog plana javnog zdravlja.

Ključne oblasti u Strategiji javnog zdravlja su promocija zdravlja, prevencija bolesti, povreda i rizika po zdravlje, organizacija sa menadžmentom zdravstvene službe, funkcionisanje društvenih sistema povezanih sa zdravljem, stalno unapređivanje kvaliteta i merenje ishoda svih aktivnosti u vezi sa očuvanjem i unapređenjem zdravlja stanovništva.

"Znamo da smo stara zemlja, prva u Evropi po umiranju od bolesti koje su preventabilnog tipa. Dakle, ukoliko uradimo prevenciju ne moramo da umiremo od posledica dijabetesa ili od karcinoma, a kod nas se to dešava u velikom procentu. To je zapravo ono što ovakav jedan dokument treba da spreči. Ovo se sve radi uz podršku Vlade Švajcarske konfederacije i njihovog projekta koji smo započeli ove godine i vrlo se radujemo što je dosta gradova i opština iskazalo želju da radi sa nama na ovaj način. Strateško planiranje javnog zdravlja na lokalnom nivou sprovodi se u nekoliko faza, a prva je slika zdravlja koju ima svaka opština. Tu ne spada samo analiza zdravstvenog stanja, već i podaci o tome kako živimo, iz kojih sfera naših života dolaze bolesti, prevremene smrti ili mogućnosti da živimo zdravije ili bolje. Nakon sagledavanja zdravstvenog profila pristupa se drugoj fazi u kojoj se ustanovljavaju prioriteti i način na koji oni u naredene četiri godine treba da se ostvare. To je veliki plan zdravlja. Svake godine Zavod za javno zdravlje će sagledavati najveće probleme i isticati prioritete i na osnovu tog plana zdravlja sprovodiće se aktivnosti", zaključila je dr Jasmina Tanasić.

Na skupu je navedeno da je dostupnost zdravstvene zaštite sve manja, obuhvat zdravstvenih pregleda je značajno manji od planiranog i u velikom procentu umire se od bolesti koje su preventabilne. Sastanku su prisustvovali načelnik Braničevskog upravnog okruga Aleksandar Đokić, zamenik gradonačelnika Požarevca Slaviša Aleksić, predsednik Opštine Malo Crniće Mališa Antonijević, predsednik Opštine Kučevo dr Ivan Rajičić, zamenik predsednika Opštine Veliko Gradište Slađan Marković.

Ovu aktivnost SKGO realizuje u okviru projekta "Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu", koji podržava Vlada Švajcarske. Za više informacija o podršci koju Švajcarska pruža u Srbiji, posetite internet prezentaciju Ambasade Švajcarske: https://www.eda.admin.ch/belgrade