Vesti

Radni skup o saradnji Srbije i Francuske održan u Lionu

U Lionu je održan Radni skup o saradnji Srbije i Francuske u organizaciji SKGO, francuske asocijacije lokalnih vlasti AFFCRE i regiona Overnj-Ron-Alp.

U sklopu ovog dvodnevnog događaja u Francuskoj boravi delegacija SKGO koju čine Goran Cvetanović, predsednik SKGO i gradonačelnik Leskovca, Zoran Semenović. zamenik predsednika SKGO i predsednik opštine Šid, Vesna Vidović, zamenica gradonačelnika Beograda, Dalibor Rožić, član Gradskog veća grada Novog Sada, Vera Blagojević, rukovodilac komunalne službe opštine Čajetina, Nikola Tarbuk generalni sekretar SKGO i Aleksandra Vukmirović, šefica službe za evropske integracije i međunarodnu saradnju SKGO. Pored predstavnika lokalnih vlasti iz naše zemlje, na skupu su učestvovali i Nataša Marić , ambasadorka Republike Srbije u Francuskoj, Stanislas Pjere, direktor Francuskog kulturnog centra u Beogradu, Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Republike Srbije, predstavnici Privredne komore Srbije i francuske Komore za privredu u Srbiji, univerziteta i kompanija iz obe zemlje.

Partneri iz Francuske i Srbije razgovarali su o saradnji između između lokalnih vlasti dveju zemalja, procesu evropskih integracija, ekonomskoj saradnji i drugim povezanim pitanjima. Posebno su predstavljeni projekat Ekoopština koju organizuje ambasada Francuske u Republici Srbiji i najbolja praksa opštine Čajetina u sprovođenju lokalnih ekoloških politika, projekti Grada Beograda - beogradski metro, Linijski park, Ložionica i kandidatura za Expo 2027 i iskustva Novog Sada kao evropske prestonice kulture. Takodje je predstavljen doprinos lokalnih vlasti evropskoj integraciji Republike Srbije i iskustvo SKGO u ovom procesu.

Sastanak je organizovan uz veliku podršku Ambasade Republike Srbije u Francuskoj i Ambasade Francuske u Republici Srbiji. Delegacija iz Srbije je imala prilike i da se upozna sa Digitalnim kampusom Regiona Overnj-Ron-Alp i da poseti francuski sajam energetske tranzicije BePositive u Lionu.