Vesti

Bliži odnosi sa EU


Završna konferencija Programa EXCHANGE organizovana je u Sava centru, u sredu 7. novembra 2007. godine.


Konferenciji su prisustvovale sve opštine i gradovi koji su bili uključeni u projekat, predstavnici državnih organa, nevladinih organizacija i donatorske zajednice u Srbiji.


Od ukupno 49 opština koje su učestvovale u ovom Programu, tri opštine koje su se izdvojile i koje su nagrađene su: Arilje, Žagubica i gradska opština Pantelej, Niš.


Na ovom skupu je posebno predstavljena gradska opština Novi Beograd, kao jedina opština koja je sprovodila projekat koji se tiče mladih.


Program EXCHANGE pruža opštinskim zvaničnicima i zaposlenima u opštinama Srbije mogućnost da se upoznaju sa postojećom praksom u oblasti lokalne samouprave u zemljama Evropske unije. Program, čija je ukupna vrednost 5,3 miliona evra, od čega je 3,3 miliona evra podeljeno za realizaciju projekata usmerenih na izgradnju kapaciteta u opštinama Srbije, finansira EU, sprovodi Evropska agencija za rekonstrukciju, a realizuje Stalna konferencija gradova i opština u bliskoj saradnji sa partnerom iz EU – VNG International, Agencijom za međunarodnu saradnju Asocijacije holandskih opština.


Ukupno 49 opština sa teritorije cele Srbije je realizovalo projekte u sledećim oblastima: lokalni ekonomski razvoj – razvijanje strateških i planova lokalnog ekonomskog razvoja, komunalne usluge i održavanje stambenog prostora, osnovno obrazovanje, zdravstvo i socijalna pitanja, usluge, informisanje i komunikacija, životno okruženje i zaštita životne sredine, urbanistički plan i povezana pitanja, lokalna samouprava i lokalne finansije.


Sve srpske opštine su projekte realizovale u saradnji sa partnerskim opštinama iz Evropske unije.


Preko 80% lokalnih samouprava čiji su projekti finansirani iz programa EXCHANGE će nastaviti saradnju sa partnerima iz EU – potpisani su Sporazumi o bratimljenju, Ugovori o nastavku projektne saradnje i/ili saradnje u konkretnim oblastima.