Vesti

Podrška Pirotu u uspostavljanju pametnih rešenja u urbanom razvoju

Grad Pirot i Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije (SKGO), potpisali su Memorandum o saradnji koji ima za cilj da omogući gradu Pirotu pripremu strateškog dokumenta u oblasti uspostavljanja pametnog grada (engleski „Smart city“). Na ovaj način, grad Pirot dobija priliku da kao prvi grad u Srbiji razvije strateški dokument u ovoj oblasti, kojim će izraziti svoje trajno opredeljenje da svoje usluge razvija na pametan način, uz korišćenje najmodernijih tehnoloških rešenja.

SKGO i grad Pirot potvrdili su svoju spremnost da se u potpunosti angažuju u pripremi polaznih osnova za izradu strateškog dokumenta u oblasti uvođenja koncepta pametnog grada u Pirotu. Ovaj koncept podrazumeva više tematskih oblasti koje će biti predmet analize i dalje razrade i to: pametna uprava, pametni ljudi, pametna ekonomija, pametna mobilnost, pametna životna sredina i pametno stanovanje. Na nivou grada, biće obrazovana Radna grupa za pripremu dokumenta, a sam proces izrade strateškog dokumenta podrazumevaće uključenje većeg broja zainteresovanih strana. U proces izrade biće uključeni građani i građanke, koji će biti pozvani da daju svoje viđenje budućnosti usluga koje gradska uprava nudi.

Stalna konferencija gradova i opština pružiće gradu Pirotu tehničku i stručnu podršku u izradi dokumenta ali i u jačanju kapaciteta uprave na temu pametnog urbanog razvoja, Takođe, planirana je i podrška u identifikovanju primera dobre međunarodne prakse i u uspostavljanju saradnje u oblasti pametnih gradova.  Planirani okvir saradnje je do kraja 2023. godine, s mogućnošću produženja u slučaju potrebe.

Ovu aktivnost SKGO realizuje u okviru Programa „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“ koji podržava Vlade Švajcarske.

Za više informacija o podršci koju Švajcarska pruža u Srbiji, posetite internet prezentaciju Ambasade Švajcarske: https://www.eda.admin.ch/belgrade.

Image by rawpixel.com on Freepik