Vesti

Ozvaničen nastavak saradnje SKGO i Zaštitnika građana u sferi unapređenja pristupačnosti

Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije (SKGO) i Zaštitnik građana potpisali su 31. marta 2023. godine Sporazum o saradnji kojim se potvrđuje nastavak saradnje na sprovođenju javnog poziva za dodelu nagrade za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti gradovima, opštinama i gradskim opštinama u Republici Srbiji, uspostavljene 2016. godine. Sporazum su potpisali Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO i Zoran Pašalić, Zaštitnik građana.

Potpisivanjem ovog dokumenta, SKGO i Zaštitnik građana žele da skrenu dodatnu pažnju javnosti na položaj osoba sa invaliditetom, kao i ranjivih grupa u Republici Srbiji, a polazeći od težnje i obaveze gradova i opština da svim svojim građankama i građanima stvore jednake uslove za ostvarivanje prava i jednak pristup javnim dobrima, uslugama i informacijama, kao i da im obezbede bolje uslove za kretanje i jednaku pristupačnost javnih prostora.

U skladu sa dobrom praksom koja je utvrđena prethodnih godina, potpisnice Sporazuma nastaviće sprovođenje konkursa za gradove, opštine i gradske opštine koje su u prethodnoj kalendarskoj godini najviše doprinele unapređenju pristupačnosti u oblastima: institucionalne podrške unapređenju pristupačnosti, realizacije aktivnosti i inicijativa pravovremenog planiranja i uklanjanja prepreka, i realizacije aktivnosti i inicijativa uklanjanja informaciono-komunikacionih barijera.