Vesti

WALK IT BACK kampanja i globalni dijalog o uklanjanju ugljenika

Kampanja WALK IT BACK i Globalni studentski pokret Re-Earth, su se udružili kako bi podigli svest o rešenjima za uklanjanje ugljenika i pokrenuli novi dijalog o tome kako bezbedno i pravično povećati uklanjanje u gradovima širom sveta. 

Kao deo napora za podizanje svesti i prikupljanje sredstava, generalni direktor i osnivač WALK IT BACK Krejg Kohon je započeo putovanje sa misijom da ukloni ugljenik iz atmosfere. 

London je bio početna stanica putovanja od 4000 kilometara kroz 14 država i 82 grada i opštine, tokom koga će Krejg Kohon pešice stići u Istanbul. Ovaj epski test izdržljivosti koji će trajati šest meseci, od januara do juna 2023. godine, gospodin Kohon preduzeo je sa željom da svojim angažovanjem ukaže na neophodnost uklanjanja ugljenika iz atmosfere. U periodu od 16. aprila do 7. maja Krejg će boraviti u Srbiji i tokom svog putovanja imati brojne susrete sa lokalnim liderima, poznatim ličnostima, političarima, umetnicima, studentima i istraživačima.

Ovi susreti biće prilika za pokretanja dijaloga između kreatora politika, civilnog društva i poslovnog sektora o različitim načinima za uklanjanje emisije ugljenika i pokušaj da se da odgovor na važna pitanja:

  • Koji su izazovi sa kojima se vaš grad/opština suočava u ispunjavanju svojih obaveza o nultoj emisiji?
  • Koje su najbolje mogućnosti za uklanjanje ugljenika u vašem gradu/opštini?
  • Koja podrška, investicije i standardi upravljanja su potrebni za bezbedno i pravedno povećanje rešenja za uklanjanje ugljenika u vašem gradu/opštini?

Najnoviji izveštaj IPCCa insistira na tome da je uklanjanje ugljen-dioksida neophodno da bi se postigla neto nula CO2 i emisije GHG na globalnom i nacionalnom nivou od suštinske važnosti za ograničavanje globalnog zagrevanja na 1,5° C. Ovom kampanjom gospodin Kohon želi da ukaže da se rešenja za uklanjanje ugljenika, koja uključuju pristupe zasnovane na prirodi i tehnologiji, brzo razvijaju, kao i da bi ova rešenja mogla da donesu značajnu korist u procesu dekarbonizacije svih ključnih sektora. Gradovi, koji su odgovorni za emisiju oko 60 odsto ugljenika u atmosferu, imaju značajnu ulogu u ovom procesu, ali je samo mali broj iskoristio priliku da doprinese smanjenju karbonskog otiska.

Pozivamo sve zainteresovane da se priključe inicijativi, da se priključe Krejgu u šetnji ili razgovoru o načinima smanjenja emisije ugljenika. Pozivamo sve čelnike gradova i opština, predstavnika organizacija civilnog društva i građane, da pokrenu dijalog unutar zajednice o najboljim načinima smanjenje emisije ugljenika i globalno zagrevanja.

Pitanja o putovanju možete postaviti putem mejla Michaela@walkitback.org, a ovim putem možete zakazati susret sa Krejgom i njegovim timom.

Kampanju možete pratiti putem Instagrama i sajta https://walkitback.org/.

Uključite se u dijalog o smanjenju emisije ugljenika!!!

Walk it back opis kampanje.pdf