Vesti

Izrada planova javnog zdravlja u gradovima i opštinama Podunavskog i Braničevskog okruga

Uvodna radionica povodom izrade planova javnog zdravlja u gradovima i opštinama Podunavskog i Braničevskog okruga, održana je 6. aprila u Skupštini grada Požarevca.

Skup je otvorio Saša Pavlović, gradonačelnik Grada Požarevca koji je istakao da ova radionica ima za cilj da unapredi plansko delovanje u oblasti javnog zdravlja.

„Da bi mere podizanja zdravstva koje sprovodi država Srbija imale potpuni efekat, neophodno je da i lokalne samouprave, shodno svojim prioritetima, targetiraju kratkoročne i dugoročne ciljeve u svojim sredinama. To radimo u cilju da bismo podigli preventivno delovanje na razne izazove po javno zdravlje, kako u Braničevskom, tako i u Podunavskom okrugu. Zahvaljujem se Stalnoj konferenciji gradova i opština koja i ovom aktivnošću još jednom opravdava svoje delovanje i postojanje, uveren sam da ćemo nakon završetka ovog projekta, ubrzo videti i njegove rezultate na terenu“, rekao je Pavlović.

Dr Jasna Avramović, načelnica Podunavskog upravnog okruga, istakla je da je cilj radionice da komunikacija između centara za socijalni rad, lokalnih samouprava, domova zdravlja, bolnice i republičkih vlasti bude jednostavnija, da bi lakše razmenjivali informacije.

„Važno je to što će se danas i u budućnosti dešavati na ovim radionicama, jer se svi rodimo i umremo na jednom mestu, a to je bolnica. Dobro je što zajednički nastupamo, jer došlo je vreme da pokažemo prijateljstvo i razumevanje i da u partnerskom odnosu rešavamo probleme. Potrebno je da imamo jedinstvene ciljeve i planove, da idemo u istom smeru, da govorimo o tome kako da što lakše i jednostavnije uredimo pravilnike i pomognemo pre svega, građanima jednog i drugog okruga", kazala je Avramović.

Dr Ana Jovanović, v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu, ukazala je na to da član 14. Zakona o javnom zdravlju iz 2016. godine, jasno definiše sve teme o kojima je bilo reči na radionici.

„Od današnjeg sastanka i budućih radionica očekujemo pojašnjenja za sve one nedoumice koje smo imali oko programiranja i budžetiranja programa za javno zdravlje. Briga za unapređenje društvenog zdravlja trebalo bi da bude stalna tema kod donosioca političkih odluka, stručnjaka i pojedinaca. Cilj ćemo postići samo ako postignemo društvenu klimu u kojoj pravo na zdravlje predstavlja osnovno ljudsko pravo", rekla je Jovanović.

Jasmina Tanasić, programska direktorka za društveni razvoj Stalne konferencije gradova i opština, kazala je da se na radionicu prijavilo 39 učesnika, ali je došlo duplo više, što je pokazatelj zainteresovanosti i spremnosti lokalnih samouprava da planski pristupaju unapređenju javnog zdravlja na svojoj teritoriji.

„Javno zdravlje je organizovani napor zajednice, društva, države, pojedinca i svih aktera u društvenom životu da omoguće pojedincu, porodici i društvu zdrave izbore", objasnila je Tanasić.

Proces planiranja i osnovne pojmove iz oblasti javnog zdravlja ovom prilikom učesnicima je predstavila dr Mirjana Živković Šulović, načelnica za organizaciju i planiranje zdravstvenog sistema sa Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“. Na skupu su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave iz Smedereva, Požarevca, Smederevske Palanke, Velike Plane, Kučeva, Malog Crnića, Velikog Gradišta, kao i zdravstvenih i socijalnih ustanova iz navedenih gradova i opština.

Ovu aktivnost SKGO realizuje u okviru Programa „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“ koji podržava Vlade Švajcarske.

Za više informacija o podršci koju Švajcarska pruža u Srbiji, posetite internet prezentaciju Ambasade Švajcarske: https://www.eda.admin.ch/belgrade.