Vesti

Održana konferencija o dometima i mogućnostima lokalne demokratije u Srbiji

U Beogradu je 6. i 7. aprila 2023. godine održana konferencija „Dometi i mogućnosti lokalne demokratije u Srbiji“ u organizaciji Instituta za političke studije (IPS) iz Beograda i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO). Skup su otvorili Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO i dr Miša Stojadinović, zamenik direktora IPS.

U radu konferencije učestvovalo je 22 istraživača iz uglednih akademskih institucija poput IPS, Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, Pravnog fakulteta Univerziteta Union i Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu i organizacija poput SKGO, Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) i Nacionalne asocijacije za lokalni ekonomski razvoj (NALED), kao i samostalni istraživači.

Na skupu je bilo reči o činiocima lokalne demokratije, u prvom redu političkim strankama, grupama građana i lokalnim pokretima, a diskutovalo se i o značaju individualnog vođstva na lokalnom nivou. Teme su se kretale i oko neposredne demokratije, infrastrukture i ustanova lokalne demokratije, uključujući i njene finansijske aspekte, kao i odnosa centralnih i lokalnih vlasti.