Vesti

Održana zajednička sednica Odbora za urbanizam, stanovanje i izgradnju i Odbora za komunalne delatnosti i energetiku

U prostorijama Stalne konferencije gradova i opština, u sredu 12. aprila 2023. godine, održana je zajednička sednica Odbora za komunalne delatnosti i energetiku i Odbora za urbanizam, stanovanje i izgradnju.  Sednicom je predsedavao predsednik opštine Gadžin Han, gospodin Milisav Filipović.

S obzirom na to da je resorno ministarstvo otvorilo javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o komunalnim delatnostima, članovi dva odbora su razmatrali i diskutovali o predloženim izmenama ovog izuzetno značajnog propisa za lokalne samouprave. Predstavnica Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture upoznala je članove Odbora sa predloženim izmenama i dopunama. Posebno se osvrnula na odredbe koje se tiču mogućnosti poveravanja komunalnih delatnosti, metodologije cena komunalnih usluga kao i programa izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture.

U drugom delu sednice diskutovane su najavljene izmene još dva propisa od značaja za delokrug rada Odbora: Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o stanovanju i održavanju zgrada.

Članovi odbora su tokom diskusije izrazili spremnost da se aktivno uključe u najavljenu javnu raspravu o izmenama zakona o stanovanju.

Predsedavajući Odbora za urbanizam i stanovanje iz Velikog Gradišta izvestio je članove oba odbora o učešću Stalne konferencije gradova i opština u javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji.