Vesti

Kako organizovati učešće građana


U okviru projekta ’’Podrška građanskog učešća u Srbiji – druga faza’’ održan je još jedan u nizu predviđenih treninga za menadžere i sekretare Kancelarija za razvoj zajenice (osnovanih u okviru projekta). Ovoga puta, kao što je ranije najavljeno, zaposljeni u kancelarijama upoznati su ne samo sa načinima i alatkama za uključivanje građana u lokalnoj zajednici, već i sa mogućnostima upotrebe ovih alatki. Bilo je reči o sledećim načinima uključivanja građana, odnosno konsultovanja njihovog mišljenja: fokus grupa, sastanci sa lokalnim akterima, anketa, forum i sl. I ovoga puta treneri su težili simuliranju realnih situacija primenjujući metodu učenja putem delovanja. Proizvod novostečenih znanja bio je akcioni plan za konsultovanje građana u lokalnoj zajednici.


U ovaj trening bila je uključena i jednodnevna obuka iz oblasti facilitacije i moderacije. Učesnici su upoznati sa osnovnim principima uspešnog vođenja sastnaka, skupova i sl., ali im je skrenuta pažnja na uobičajene prepreke i tipične greške do kojih može doći.


Znanja stečena na svim treninzima održanim do sada u okviru projekta omogućiće kancelarijama za razvoj zajenice da što efikasnije sprovedu centralni proces projekta – organizovanje građanskog učešća u lokalnoj zajendnici. Proces građanske participacije biće sprovođen tokom nekoliko meseci počevši od druge polovine novembra. Tokom ovog procesa građani će biti konsultovani u vezi sa temom koju je izabrao Savet (takođe sačinjen od strane građana), a na osnovu koje će se tokom 2008. godine raspisati konkurs za mikro projekte u lokalnoj zajednici.