Vesti

Šid domaćin svečane sednice Predsedništva povodom 70 godina od osnivanja SKGO

Osma, svečana sednica Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština posvećena obeležavanju 70 godina postojanja i rada organizacije na razvoju i unapređenju lokalne samouprave, održana je 9. juna 2023. godine u Šidu.

Članovima Predsedništva obratili su se dr sci. med. Goran Cvetanović, predsednik SKGO i gradonačelnik Leskovca, Čedomir Rakić, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i Zoran Semenović, zamenik predsednika SKGO i predsednik opštine Šid.

Predsednik SKGO i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović zahvalio se predsedniku opštine Šid na gostoprimstvu i osvrnuo se na istorijat i naglasio podjednak značaj rada organizacije tokom svih sedam decenija.

„Ljudi koji su se okupili u aprilu 1953. godine bili su svesni okolnosti i izazova koji su pred njima, tako da su se okrenuli jedni drugima, da razmenjuju iskustva i uče, što i mi danas činimo. Njihova najvažnija odluka je da inicijalno okupljanje preraste u savez lokalne samouprave, koji je okupio veliki broj lokalnih samouprava. U prvim danima, delegati su se bavili temama poput stanogradnje i urbanizacije, razvoja industrije i energetike, komunalne infrastrukture i mnogim drugim koje su odražavale duh vremena. Danas se SKGO bavi svim temama od značaja za razvoj lokalne samouprave, prvenstveno kroz dva načina rada, jedan je neposredna podrška članstvu u izgradnji njihovih kapaciteta, a drugi je zastupanje interesa i potreba lokalnih samouprava pred organima Republike Srbije. Za oba načina rada, naši stručni i nezamenljivi partneri su resorna ministarstva, a posebno Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave“, izjavio je predsednik SKGO.

„Saradnja sa MDULS traje decenijama koju odlikuje sistematičan pristup unapređenju položaja lokalne samouprave, njenih kapaciteta da obavlja svoje nadležnosti, odnosno da na što bolji način izlazi u susret potrebama naših građana“, rekao je Cvetanović i dodao da svi možemo biti ponosni na našu organizaciju i na ulogu koju ona ima u društvu.

Državni sekretar Čedomir Rakić izrazio je veliko zadovoljstvo što ima priliku da, ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, pozdravi članove Predsedništva SKGO, te u ime ministra dr Aleksandra Martinovića čestitao jubilej - 70 godina postojanja i rada na razvoju, zaštiti i unapređenju položaja lokalne samouprave u Srbiji.

„Pre 20 godina potpisan je prvi Sporazum o saradnji između SKGO i MDULS, a obnovljen 2008. na neodređeno vreme, što znači da smo od tada partneri u svemu što radimo. Ta naša zajednička saradnja doprinosi potpunijem ostvarenju prava građana na lokalnom nivou, odnosno jačanju samostalnosti jedinica lokalne samouprave i postizanju postepene decentralizacije, kroz koordinaciju i usklađivanje interesa na centralnom i lokalnom nivou. Uspešnom dugogodišnjom saradnjom kontinuirano se radilo na reformi sistema lokalne samouprave, kao i na stvaranju uslova za efikasno i kvalitetno planiranje i sprovođenje mera dalje reforme položaja lokalne samouprave, pružanjem potrebne podrške za postizanje efikasne, održive i demokratske lokalne samouprave, u skladu sa evropskim standardima“, izjavio je državni sekretar.

„Zajednički nam je cilj da uprava ne bude samo regulatorna, već da je transformišemo u servisno orijentisanu, koja polazi od krajnjih korisnika, jer je upravo lokalna samouprava prvo mesto susreta građana i privrede sa upravom“, naveo je Rakić.

Zoran Semenović, zamenik predsednika SKGO i predsednik opštine Šid zahvalio se na ukazanom poverenju i organizaciji Svečane sednice Predsedništva u Šidu.

„Organizacija sednice u Šidu dokaz je da SKGO vodi ravnomerno brigu o svim gradovima i opštinama i koja se trudi da sve lokalne samouprave u Srbiji digne na jedan viši nivo“, izjavio je Semenović.

On je naglasio i dobru saradnju opštine Šid sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, a kao potvrdu naveo je izgradnju brojnih infrastrukturnih objekata u opštini.

Nakon održane sednice, članovi Predsedništva obišli su Muzej naivne umetnosti „Ilijanum“ i Galeriju slika „Sava Šumanović“.