Vesti

Održana svečanost povodom dodele stručne podrške za 33 lokalne samouprave u okviru Programa EU Exchange 6

Svečanost povodom dodele stručne podrške za 33 lokalne samouprave (LS) u okviru Programa EU Exchange 6, organizovana je 16. juna 2023. godine u Beogradu, uz učešće više od 60 predstavnika lokalne samouprave, državnih i partnerskih institucija, kao i Delegacije EU u Srbiji.

Saša Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu finansija, u svom obraćanju ukazao je da je Ministarstvo finansija prepoznalo značaj jačanja lokalnih budžeta. On je dodao da se Ministarstvo u prethodnom periodu intenzivno bavilo sagledavanjem budžeta LS, kako u delu planiranja, tako i u delu izvršenja, a da se od početka godine posebno prati doslednost u primeni instrukcija koje ministar finansija daje kada je u pitanju budžetiranje. Definisani novi set fiskalnih pravila u saradnji sa MMF zahteva dodatnu pažnju, pri čemu svaka lokalna samouprava neposredno utiče i na finalni fiskalni rezultat opšte države.

„S jedne strane smo usmerili pažnju na kontrolu onoga što se dešava u lokalnim samoupravama, kako se planiraju budžeti, a sa druge smo probali da se prilagodimo svakodnevnoj praksi, i propise uredimo kako bi i vama u lokalnim samoupravama bilo jednostavnije da kreirate budžete i planirate njihovo izvršenje“, rekao je Stevanović i dodao da su primera radi rokovi za dostavljanje zahteva Ministarstvu od strane LS za prekoračenje deficita pomereni sa maja na septembar kalendarske godine, što je objektivniji period za LS da nakon izveštavanja o izvršenju za prethodnu godinu mogu sagledati potrebne korekcije u pogledu deficita za tekuću godinu. Nadalje, državni sekretar je naglasio izraziti značaj podrške u domenu interne finansijske kontrole kao seta pravila koja se uspostavljaju kao alat za rukovodioce, preventivni mehanizam koji osigurava zakonitost i efikasnost poslovanja lokalne samouprave, ali i kao garancija upravljačke odgovornosti.  

Bojana Tošić, direktor Republičkog sekretarijata za javne politike (RSJP) čestitala je predstavnicima jedinica lokalnih samouprava što su baš njihovi gradovi i opštine izabrani u drugom krugu Programa i što će dobiti ključnu podršku u domenu primene planskog sistema, posebno za izradu planova razvoja i srednjoročnih planova.

„Pozivam vas da ovo iskoristite kao jednu vrstu prave podrške, kao mentorsku podršku i da iz onoga što ćete dobiti u narednih godinu dana izvučete najbolje što možete za vaše lokalne samouprave“, rekla je Tošić. Dodala je da se ovo posebno odnosi na analitički deo rada, ali i druge postupke koji vode odlučivanju koje je činjenično utemeljeno, a što je u samoj osnovi reformisanja javne uprave. Ukazala je na važnost prioritizacije u planovima razvoja LS i nužnost da se planira realno, tj., srazmerno raspoloživim sredstvima, a što se najkonkretnije vidi u srednjoročnim planovima. Tošić je podsetila da je nedavno usvojen plan razvoja AP Vojvodine, i pohvalila transparentnost i obuhvatnost sprovedenog konsultativnog procesa. Naglasila je zatim da je otpočet rad na i na krovnom planskom dokumentu - Planu razvoja Republike Srbije, da se u narednim danima očekuje usvajanje Uredbe koja će urediti postupak pripreme, i pozvala je gradove i opštine da se aktivno uključe u konsultativni proces izrade ovog dokumenta.

Martin Klauke, šef sektora II operacija, Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, istakao je značaj lokalne samouprave u Srbiji i podvukao njenu ključnu ulogu u reformskim procesima. Ukazao je da EU ovaj značaj demonstrira i kroz projekte saradnje sa gradovima i opštinama, da o tome govori i dugotrajnost samog Programa Exchange, ali i Programa EU PRO, programa prekogranične saradnje, podrške za unapređenje upravljanja ljudskim resursima na lokalu i sl. „Lokalne samouprave su najbliže građanima, one im pružaju usluge, one su te koje rade na kreiranju politika na lokalno nivou, sprovode ih, samim tim su zadužene i za lokalni društveno-ekonomski razvoj. U tom smislu veliko je zadovoljstvo što možemo da sarađujemo sa vama“, rekao je Klauke. Sprovođenje podrške posredstvom SKGO ocenio je kao posebno adekvatno za lokalne samouprave, s’ obzirom na mandat organizacije, profesionalnost i održivost rešenja koja se primenjuju. U delu podrške koji se odnosi na planiranje i budžetiranje, naglasio je potencijal za uključivanje javnosti u donošenje odluka; kod kapitalnog planiranja istakao značaj raspolaganja ograničenim sredstvima i važnost procesa koji se odnosi na ocenjivanje kapitalnih objekata na način da se ostvare upravo željeni opipljivi rezultati u lokalnim zajednicama. „A upravo su procesi, redosled koraka koje treba preduzimati u pravcu transparentnosti i odgovornog korišćenja budžeta – tema u okviru interne finansijske kontrole, koja samim tim čini i zamajac za izgradnju poverenja između uprave i građana“, dodao je gospodin Klauke, čestitajući još jednom izabranim LS.

Nikola Tarbuk, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština, osvrnuo se na „EU Exchange 6“ kao program koji zauzima posebno mesto u aktivnostima razvojne pomoći lokalnoj samoupravi posredstvom SKGO. „U prethodnom periodu, u poslednjih godinu dana, u okviru programa Exchange 6 imali smo veliki broj realizovanih aktivnosti. To je jedan od preovlađujućih utisaka, a o tome šta smo sa 30 prethodno izabranih gradova i opština i konkretno postigli, čućemo više iz njihove perspektive na panelu koji sledi. Istovremeno, kolege iz LS kojima je u novom ciklusu dodelјena podrška, moći će da iz prve ruke sagledaju šta mogu očekivati u okviru saradnje kroz Program“, rekao je Tarbuk.

On je istakao da pored paketa podrške za izradu planova razvoja i srednjoročnih planova i za unapređenje kapitalnog planiranja i budžetiranja, što je bio obuhvat konkursa iz 2022. godine, novi ciklus obuhvata po prvi put i korisnike u domenu interne finansijske kontrole, konkretno za unapređenja u pogledu sistema finansijskog upravlјanja i kontrole i funkcije interne revizije, čemu se SKGO posebno raduje kao novoj dodatnoj vrednosti Programa Exchange.  

„Svim izabranim gradovima i opštinama u ovom ciklusu podrške kroz EU Exchange 6, čestitam na izboru i želim da podršku koju su zaslužili, iskoriste na najbolјi način. SKGO će kao i do sada, biti vaš najbliži partner i podrška u svemu što činite da unapredite rad vaše lokalne samouprave i kvalitet života građana u vašim lokalnim zajednicama“, zaključio je Tarbuk.

Lokalne samouprave izabrane na osnovu konkursa sprovedenih u prvoj polovini 2023. godine, dobijaju stručnu podršku za izradu planova razvoja, za izradu srednjoročnih planova, za unapređenje planiranja i budžetiranja kapitalnih projekata lokalne samouprave, kao i za uspostavlјanje ili unapređenje sistema finansijskog upravlјanja i kontrole (FUK) i/ili funkcije interne revizije (IR). Tokom skupa organizovano je i svečano potpisivanje postera predstavnika lokalnih samouprava, korisnika stručne podrške, Delegacije EU i nacionalnih institucija, uz zajedničko fotografisanje. Korisnici podrške su sledeći gradovi i opštine:

  • Paket podrške za izradu plana razvoja (8 LS): Ćuprija, Čajetina, Golubac, Bajina Bašta, Lajkovac, Kosjerić, Bogatić i Svilajnac.
  • Paket podrške za izradu srednjoročnog plana (10 LS): Kovin, Subotica, Loznica, Krupanj, Novi Kneževac, Bolјevac, Nova Varoš, Sokobanja, Leskovac i Užice.
  • Paket podrške za unapređenje planiranja i budžetiranja kapitalnih projekata (11 LS): Vrnjačka Banja, Tutin, Vlasotince, Novi Pazar, Arilјe, Kovin, Sombor, Raška, Medveđa, Zaječar i Babušnica.
  • Pružanje stručne podrške LS za uspostavlјanje/unapređenje sistema FUK (5 LS): Bolјevac, Srbobran, Lajkovac, Vrbas i Tutin.
  • Pružanje stručne podrške LS za uspostavlјanje/unapređenje funkcije IR (6 LS): Trstenik, Odžaci, Kanjiža, Tutin, Golubac, Sombor.

U okviru svečanosti organizovan je i kraći panel sa predstavnicima grada Leskovca (Jelena Živković, šef kancelarije za lokalni razvoj), opštine Raška (Đorđe Radoičić, savetnik za ekonomski razvoj i evropske integracije) i Krupanj (Jelena Teodorović, šef odseka za privredu i lokalni ekonomski razvoj), kojima je već pružena podrška po javnom pozivu realizovanom 2022. godine, kako bi predočili značaj podrške i svoja iskustva u procesima izrade plana razvoja, srednjoročnog plana i strateškom i finansijskom planiranju kapitalnih projekata. Takođe, predstavlјena je ukratko i sadržina podrške u domenu interne finansijske kontrole u javnom sektoru, koja je 2023. godine po prvi put odobrena izabranim LS u okviru Programa EU Exchange 6, i sumiran deo programske podrške koji se odnosi na uvođenje javnih budžetskih portala u 20 LS. 

„Program EU Exchange 6 - Povećanje kredibiliteta planiranja, programskog budžetiranja i kontrole izvršenja javnih rashoda na lokalnom nivou u Srbiji“, finansira Evropska unija u okviru nacionalnog Programa IPA 2019, realizuje se u periodu od septembra 2021. do septembra 2024. godine, dok je vrednost donacije EU 2 miliona evra. 

Klјučne resorno nadležne institucije na nacionalnom nivou uklјučene u realizaciju Programa su Ministarstvo finansija i Republički sekretarijat za javne politike, uz Ministarstvo za evropske integracije i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, dok je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) implementacioni partner.

Sprovođenje Programa EU Exchange 6 neposredno je u funkciji reforme javne uprave na lokalnom nivou i primene propisa iz obuhvata planskog i budžetskog sistema. U okviru Programa primenjuju se različiti modaliteti tehničke podrške LS na teme od značaja za reformu javne uprave na lokalnom nivou.

Ceo tok svečanosti uživo je emitovan i dostupan na YouTube kanalu SKGO na linku - https://www.youtube.com/watch?v=K71dgo1o4QA