Vesti

Tokom petog dana EU nedelje mogućnosti predstavljene mogućnosti za lokalni razvoj

EU nedelja mogućnosti održana je od 21. do 26. juna 2023. godine, a peti dan manifestacije održan u 26. juna u Nišu, posvećen je bio lokalnom razvoju, energiji i prekograničnoj saradnji. Predstavnici lokalnih samouprava imali su priliku da čuju sve informacije o dostupnim programima i fondovima za finansiranje projekata, a ovom prilikom i predstavnici Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) predstavili su dva programa Evropske unije koje SKGO realizuje u saradnji sa nacionalnim institucijama.

Centralni događaj skupa bilo je potpisivanje trilateralnog sporazuma o finansiranju novog Programa prekogranične saradnje Srbije i Severne Makedonije, koji finansira Evropska unija. Delokrug programa je podrška zdravstvu i socijalnoj i kulturnoj inkluziji, kao i unapređenje turizma, a Sporazum su potpisali ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, potpredsednik Vlade Severne Makedonije Bojan Maričić i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre.

Ovo je drugi program prekogranične saradnje između ove dve države, ukupan budžet programa iznosi 9,7 miliona evra, od čega 8,4 miliona evra sufinansira EU. Očekuje se da će, zahvaljujući Programu, građanima biti dostupnije usluge socijalne i zdravstvene zaštite za ugrožene grupe, kao i da će biti više kulturnih sadržaja za sve stanovnike sa teritorije Programa. Razvojem prekograničnog turizma i zaštitom kulturnog i prirodnog nasleđa sa obe strane granice, značajno će se povećati broj turističkih poseta i dužina boravka turista u pograničnom području.

Područje ovog programa prekogranične saradnje obuhvata Jablanički i Pčinjski okrug u Srbiji i Severoistočni region i deo Skopskog regiona u Severnoj Makedoniji, u kojem živi oko 850.000 stanovnika u obe države.

Ambasador Žiofre rekao je da EU želi da ovim sporazumom pokaže da se saradnja između gradova i opština ne zaustavlja na granici i da je velika šansa za dalji razvoj balkanskih zemalja upravo u prekograničnoj saradnji.

„Već na jesen očekujem da otvorimo konkurs na koji će moći da apliciraju udruženja, lokalne samouprave, grupe građana iz Srbije i Severne Makedonije i svi oni kandidovaće svoje ideje za unapređenje sredina u kojima žive“, kazao je Žiofre.

Ministarka Miščević rekla je da će ovoga puta EU podržati projekte koji građanima treba da učine dostupnijim usluge socijalne i zdravstvene zaštite za ugrožene grupe, da pomognu razvoju prekograničnog turizma i zaštiti kulturnog i prirodnog nasleđa sa obe strane granice, a što treba da značajno poveća broj turističkih poseta i dužinu boravka turista u pograničnom području.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski ispred grada domaćina petog dana manifestacije poručila je da se pomoć Evropske unije Nišu kroz projektno finansiranje meri u milionima evra i da obuhvata velike infrastrukturne projekte kakav je gasni interkonektor Bugarska-Srbija, rekonstrukciju pruge od Niša do Beograda i najveći projekat za zaštitu životne sredine u Srbiji, izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu koje je vredno 85 miliona evra.

„Uloga nas u lokalnoj vlasti važna je i zbog toga što građanima treba da objasnimo koliko novac Evropske unije konkretno pomaže u rešavanju njihovih svakodnevnih problema“, kazala je Sotirovski.

Generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk učestvovao je u panelu „Uloga i značaj lokalnih opština u EU integracijama“ i tom prilikom istakao značaj podrške Evropske unije za razvoj lokalnih samouprava u Srbiji. On je naglasio ulogu i podršku SKGO u jačanju kapaciteta gradova i opština u cilju efikasne realizacije projekata.

Milena Radomirović, programska direktorka za planski sistem i javne finansije u SKGO i menadžerka Programa EU Exchange 6 predstavila je podršku Evropske unije u okviru Programa, kao i realizovane aktivnosti gradova i opština.

Vladimir Zafirović, menadžer Programa „Podrška održivim uslugama socijalne zaštite u zajednici i politikama uključivanja na lokalnom nivou“ predstavio je podršku koja je bila dostupna lokalnim samoupravama na polju unapređenja socijalne zaštite i inkluzije Roma i Romkinja. On je i najavio konkurs za realizaciju lokalnih projekata koji će biti objavljen krajem ove godine, ukupne vrednosti oko 2,5 miliona evra. Grant šema će biti realizovana u dva smera: razvoj usluga socijalne zaštite i inkluzija Roma i Romkinja. Vrednost pojedinačnog projekta u oblasti razvoja usluga socijalne zaštite je do 100.000 evra, dok projekti u oblasti inkluzije Roma i Romkinja mogu biti do 60.000 evra.