Vesti

Završeni Planovi javnog zdravlja u JLS Braničevskog i Podunavskog okruga

Javno zdravlje je tema koja je okupila gradove i opštine Podunavskog i Braničevskog okruga, da zajedno sa teritorijalno nadležnim Zavodom za javno zdravlje Požarevac, uz podršku Stalne konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije (SKGO) pristupe izradi planova javnog zdravlja. Tim povodom, u Smederevu je 26. juna 2023. godine održana završna radionica i konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati ovog važnog procesa. 

Jovan Beč, gradonačelnik Smedereva istakao je značaj Plana zdravlja za grad Smederevo.

"Zdravlje je najvredniji resurs svakog pojedinca, porodice, društva, nacije i najsigurnija investicija za budućnost. Plan javnog zdravlja predstavlja pažljivo planirane buduće korake i ulaganja koja su potrebna kako bi se osnažio i unapredio sistem primarne zdravstvene zaštite,  koji predstavlja temelj celokupnog zdravstvenog sistema. Kroz ovaj dokument Grad Smederevo će obezbediti kontinuitet u rešavanju problema  iz različitih oblasti koje bitno utiču na javno zdravlje građana i  građanki – istakao je Beč, naglasivši da mu je čast što je Smederevo domaćin skupa i što će prisutni biti u prilici da, nakon održane radionice, obiđu neke od znamenitosti grada na Dunavu.

Prisutne je pozdravila i dr Ana Jovanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac, koja je ukazala na značaj izrade Plana javnog zdravlja, kako za jedan grad i opštinu, tako i za državu, jer „samo zajedničkim snagama možemo pomoći da Srbija bude zemlja zdravih ljudi, kao i ljudi koji brinu o svom zdravlju kroz preventivne preglede“.

Jasmina Tanasić, programska direktorka SKGO za društveni razvoj zahvalila se svim prisutnim predstavnicima gradova i opština na velikom trudu i zalaganju da ovaj proces sa uspehom privedu kraju. 

"Proces izrade Planova javnog zdravlja je započeo na inicijativu načelnika Podunavskog i Braničevskog okruga i predstavnika gradova i opština početkom aprila ove godine. Zahvaljujući intenzivnoj saradnji svih aktera, Požarevac, Veliko Gradište, Malo Crniće, Žabari, Smederevska Palanka, Smederevo i Velika Plana su priveli kraju izradu ovog za lokalne samouprave i njihove građane važnog, ali i obaveznog dokumenta", istakla je Tanasić.

Sam proces pripreme ovog planskog dokumenta odlikovala je izuzetna motivisanost predstavnika navedenih gradova i opština, uključenost svih značajnih lokalnih aktera, ali i samih građana. Postupak je obuhvatio i istraživanje javno-zdravstevnih potreba i prioriteta svake od lokalnih zajednica u čemu je učestvovalo preko 1000 zainteresovanih građana. Proces je započeo uvodnom radionicom u Požarevcu, a nastavljen je radionicama u Kučevu, Velikom Gradištu, Velikoj Plani. Skupom u Smederevu se dovršava proces, gde će se predstaviti ključni javnozdravstveni izazovi kao i planirane aktivnosti za unapređenje zdravlja stanovika  navedenih gradova i opština.  Na radionicama je bilo oko 200 učesnika, iz 36 partnerskih institucija, ustanova i organizacija.

U svih sedam gradova i opština pripremljen je Predlog Plana javnog zdravlja koji će, posle današnjeg predstavljanja celokupnog procesa javnosti, biti usvojen od lokalnih Saveta za zdravlje, a zatim i stavljen na uvid i komentar javnosti.  Usvajanjem ovog dokumenta u lokalnoj skupštini Plan javnog zdravlja postaje zvaničan strateški dokument.

U narednom periodu SKGO će nastaviti podršku svim gradovima i opštinama i da sprovedu planirane prioritete, odnosno da preduzmu i finansiraju konkretne mere koje će unaprediti javno zdravlje, a time i pozitivno uticati na kvalitet života u lokalnoj zajednici.

Celokupna podrška razvoju i unapređenju javnog zdravlja na lokalnom nivou realizuje se u okviru Programa „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“ koji sprovodi SKGO uz podršku Vlade Švajcarske. 

Za više informacija o podršci koju Švajcarska pruža u Srbiji, posetite internet prezentaciju Ambasade Švajcarske: https://www.eda.admin.ch/belgrade.