Vesti

Konstituisan Odbor SKGO za komunalne delatnosti

Prva, konstitutivna sednica Odbora SKGO za komunalne delatnosti, održana je 25. februara 2010. godine, u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština. Sednici su prisustvovali predstavnici 21 jedinice lokalne samouprave, a predsedavao je gospodin Veselin Veličkov, predsednik opštine Dimitrovgrad.

Odbor je na sednici usvojio Poslovnik o radu i Plan rada za 2010. godinu, a za zamenika predsednika izabran je Milan Nastasić, zamenik predsednika opštine Titel. Na dnevnom redu sednice bila je i tačka u okviru koje su obrađene i vrlo aktuelne teme koje se tiču strategije o restrukturiranju i privatizaciji JKP i novog zakona o komunalnim delatnostima. Naime, po odluci Vlade Republike Srbije, Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj oformilo je Međuministarsku radnu grupu za izradu strategije za restrukturiranje i privatizaciju javnih komunalnih preduzeća, a u okviru Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja oformljena je Radna grupa za pripremu nacrta zakona o komunalnim delatnostima. Imajući u vidu ulogu Stalne konferencije, njeni predstavnici su pozvani da se uključe u rad pomenutih tela. Rokovi za izradu Strategije i Zakona su veoma kratki, pa se očekuje da će javna rasprava po oba dokumenta biti vođena tokom aprila 2010. godine.

Pružanje komunalnih usluga je jedna od najznačajnijih izvornih delatnosti jedinica lokalne samouprave i od ključnog je značaja za kvalitet života stanovnika u gradovima i opštinama, te je zbog toga Odbor doneo odluku o formiranju Radne grupe za reformu javnih komunalnih preduzeća i zakon o komunalnim delatnostima, koja ima zadatak da se na dnevnoj osnovi bavi ovim, veoma aktuelnim pitanjima.