Vesti

Fiskalna decentralizacija Srbije

Stalna konferencija gradova i opština u okviru projekta „Podrška reformi sistema javnih finansija u Srbiji“, koji se realizuje u saradnji sa Nemačkom organizacijom za tehničku saradnju – GTZ, organizuje regionalni okrugli sto na temu „Lokalne poreske administracije – sprovođenje zakona o Finansiranju lokalne samouprave“.

Okrugli stolovi će se održati u ponedeljak, 22. oktobra u Subotici, u sredu 24. oktobra u Vranju i petak 26. oktobra u Užicu.

Stalna konferencija gradova i opština je nedavno sprovela anketu među opštinama u Srbiji vezano za projekat Fiskalna decentralizacija Srbije i rezultati ankete su pokazali da 100 gradova i opština u Srbiji planira da tokom 2008. godine preuzme nadležnost administriranja svojih izvornih prihoda od Ministarstva finansija – Poreske uprave.

Kako je ovaj proces do sada bio praćen mnogobrojnim problemima i nedoumicama i kako značajan broj opština ne raspolaže svim informacijama i podacima neophodnim za uspešno preuzimanje ovih nadležnosti, smatramo da je izuzetno važno na jednom mestu okupiti sve zainteresovane strane i podržati efikasnu realizaciju ovog procesa. Na skupu će predstavnici SKGO i GTZ upoznati učesnike sa svim dosadašnjim aktivnostima i relevantnim informacijama vezanim za ovaj proces kao i mogućnostima za različite vidove podrške opštinama.