Vesti

Lokalni ekonomski razvoj


U prostorijama Stalne konferencije gradova i opština, 18. oktobra 2007. godine održan je okrugli sto na temu: „Unapređenje uslova za lokalni ekonomski razvoj kroz prevazilaženje zakonskih prepreka“.


Okrugli sto organizovan je u okviru projekta: „Prevazilaženje zakonskih prepreka za lokalni ekonomski razvoj u Srbiji“, koji finansira LGI – OSI (Local Government Initiatives – Open Society Institute). Na okruglom stolu bile su predstavljene studije koje su obradile regionalna iskustva i iskustva u razvijenijim opštinama u Srbiji u korišćenju različitih instrumenata podrške lokalnom ekonomskom razvoju, kao i studija o potrebnim izmenama republičkih i lokalnih propisa u cilju stvaranja optimalnog okvira za lokalni ekonomski razvoj.


Skup je otvorila Verica Kalanović, državna sekretarka za regionalni razvoj u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, a na skupu su pored predstavnika Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, bili prisutni i predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstva za zaštitu životne sredine, lokalnih samouprava, predstavnici vodećih donatorskih institucija/organizacija/projekata koji su uključeni i podržavaju lokalni ekonomski razvoj.


Državna sekretarka Verica Kalanović naglasila je da je jedan od prioriteta Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja vođenje aktivne politike regionalnog razvoja i definisanje mehanizama za podsticanje ravnomernog regionalnog razvoja u cilju zaustavljanja negativnih trendova i smanjenja razlika u razvijenosti. Nakon donošenja Strategije regionalnog razvoja za period od 2007. do 2012. godine, sledeći planirani korak je donošenje Zakona o regionalnom razvoju u kome će biti određeni kriterijumi za razvrstavanje gradova i opština u četiri grupe po razvijenosti, a zatim za svaku grupu opština definisane posebne mere i aktivnosti aktivnih regionalnih politika u skladu sa praksom Evropske unije.


Predstavnici lokalnih samouprava istakli su nedostatak instrumenata za podsticanje lokalnog ekonomskog razvoja i potrebu da se izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi, podsticanje privrednog razvoja i zapošljavanja definišu kao nadležnosti lokalnih samouprava. Kao poseban problem navedena je i nedovoljna saradnja sa centralnim vlastima i njihovim agencijama, nepostojanje imovine lokalnih samouprava i ograničene mogućnosti zaduživanja na finansijskom tržištu.


Predlog zaključaka koji je prezentovan na okruglom stolu, a koji predstavlja glavne prepreke koje usporavaju lokalni ekonomski razvoj usvojen je od strane učesnika okruglog stola i čini će okosnicu jednog od četiri okrugla stola planiranih na Skupštini SKGO, a vezanog za lokalni ekonomski razvoj kao osnovu ravnomernog regionalnog razvoja.