Vesti

Serija akreditovanih vebinara na temu planiranja i upravljanja zaštitom životne sredine završena

Serija akreditovanih vebinara za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave na temu planiranja i upravljanja zaštitom životne sredine u lokalnoj samoupravi, završena je trećom dvodnevnom onlajn obukom. Akreditovane vebinare pod nazivom "Planiranje i upravljanje zaštitom životne sredine u lokalnoj samoupravi" Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) realizuje u okviru programa „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu” koji podržava Vlada Švajcarske.

U periodu od 21. septembra do 3. oktobra 2023. godine, organizovana su tri akreditovana vebinara u kojima je učestvovalo preko 60 predstavnika iz više od 40 lokalnih samouprava.

Tokom vebinara, učesnici su pokazali najviše interesovanja za teme koje se odnose na novi planski sistem i izradu planskih dokumenata na lokalnom nivou, metodologiju izrade i analizu efekata planskih dokumenata, stratešku procenu uticaja na životnu sredinu i uključivanje zainteresovanih strana u konsultativni proces. Takođe, sa učesnicima se razgovaralo i o izradi i sprovođenju programa praćenja kvaliteta životne sredine na lokalnom nivou, i uspostavljanju lokalnih registara izvora zagađivanja.

Akreditovani program vebinara "Planiranje i upravljanje zaštitom životne sredine u lokalnoj samoupravi" realizuje se u okviru Sektorskog programa kontinuiranog stručnog usavršavanja zaposlenih, koji je deo Opšteg programa obuke zaposlenih u JLS za 2023. godinu, usvojenog od strane Vlade Republike Srbije.