Vesti

Nagrade za Kragujevac, Sokobanju, Vranje i Vrnjačku Banju za najbolje primere prakse u lokalnoj upravi

Tokom septembra i oktobra 2023. godine, predstavnici Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) su Gradu Kragujevcu, Gradu Vranju, Opštini Sokobanja i Opštini Vrnjačka Banja uručili informatičku i drugu tehničku opremu u svojstvu nagrade povodom njihovog izbora za najbolju gradsku/opštinsku upravu u 2022. godini, a u okviru istoimenog Javnog poziva koji realizovan od strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u partnerstvu sa SKGO.

Grad Kragujevac je osvojio nagradu kao primer najbolje prakse u kategoriji administrativna efikasnosti i delotvornosti, Opština Sokobanja za transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave, Grad Vranje u kategoriji odgovornosti i vladavine prava i Opština Vrnjačka Banja za postignuća u oblasti ravnopravnosti i antidiskriminacije. 

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) je pobednicima konkursa dodelilo novčana sredstva iz Programa podrške razvoju i funkcionisanju sistema lokalne samouprave u ukupnom iznosu od 10 miliona dinara. Osim ovih sredstava, a u cilju dodatne podrške razvoju i primeni principa dobrog upravljanja u radu lokalnih samouprava, SKGO je pobednicima konkursa donirala opremu na osnovu predložene namene za utrošak sredstava od strane nagrađenih gradova i opština. Ukupna vrednost SKGO nagradnog fonda iznosi 4,5 miliona dinara koji je jednakim iznosima od 1.125.000 RSD raspodeljen na četiri pobednika konkursa. 

Nacionalna godišnja nagrada za izbor najbolje gradske/opštinske uprave u primeni principa dobre uprave na lokalnom nivou uspostavljena je 2018. godine, na inicijativu MDULS i SKGO i uz podršku Vlade Švajcarske. Realizacija nagrade se od 2023. godine sprovodi kroz Program „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“ koji takođe podržava Vlada Švajcarske.