Vesti

Nagrade za unapređenje pristupačnosti dodeljene Užicu, Kragujevcu, Vrnjačkoj banji, Vračaru i Somboru

Prestižna nagrada za unapređenje pristupačnosti u 2022. godini dodeljena je Gradu Užicu, u oblasti javnog prevoza, a na osnovu Odluke Zaštitnika građana. Ovaj grad je nagrađen za prijavljenu inicijativu koja obuhvata uvođenje savremenih vozila javnog gradskog prevoza putnika, prilagođenih osobama sa invaliditetom, kao i informacijsko prilagođavanje stajališta javnog prevoza.

Priznanja su dobili i Grad Kragujevac za unapređenje pristupačnosti sadržaja u oblasti kulture, a Opština Vrnjačka Banja za unapređenje pristupačnosti sportskih objekata. Specijalno priznanje dobila je Gradska opština Vračar, za inicijativu uspostavljanja veb sajta podrške za osobe sa invaliditetom. Grad Sombor je dobio pohvalu za unapređenje pristupačnosti objekata javne namene.

Nagradu za unapređenje pristupačnosti zajednički dodeljuju Zaštitnik građana i Stalna konferencija gradova i opština – SKGO, na osnovu prethodno raspisanog javnog poziva. Komisiju za dodelu nagrade činili su predstavnici stručne službe Zaštitnika građana, SKGO, kao i predstavnici Saveta Zaštitnika građana za prava osoba za invaliditetom. Dvanaest gradova i opština konkurisalo je za dobijanje nagrada i priznanja u ovoj oblasti. Ovu aktivnost SKGO realizuje kao deo Programa „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“ koji podržava Vlada Švajcarske.

Cilj realizacije ove aktivnosti je podizanje svesti o potrebi angažovanja jedinica lokalne samouprave u kreiranju pristupačnog okruženja za sve, u skladu sa principima univerzalnog dizajna, kao i promovisanje primera dobre prakse iz gradova i opština koji se angažuju u oblasti unapređenja pristupačnosti. Nagrade, priznanja i pohvale zajednički će uručiti predstavnici Zaštitnika građana i SKGO na svečanosti čiji će termin biti naknadno objavljen.