Vesti

Etika i lokalni funkcioneri

Beograd, 18-20 oktobar 2007.

Jačanje mreže opštinskih Radnih tela za praćenje primene Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave

U organizaciji Stalne konferencije gradova i opština, uz podršku Vestminsterske fondacije za demokratiju, u hotelu „Moskva“ u Beogradu, u periodu od 18-20. oktobra održan je dvodnevni seminar na temu: „KROZ PROCEDURU - Postupak, metode i tehnike rada Radnih tela i komunikacija između učesnika u postupku primene Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave“.

Na seminaru namenjenom predsednicima, članovima i sekretarima Radnih tela za praćenje primene Etičkog kodeksa učestvovalo je 20 predstavnika svih 6 pilot opština projekta: Arilje, Mladenovac, Pirot, Plandište, Šabac i Vranje.

U pripremu i izvođenje seminara uključeni su britanski stručnjaci Džonatan Gulden i Martin Dolton, kao i domaći stručnjaci Nemanja Nenadović, Transparentnost Srbija, Gordana Stevanović, Republički odbor za rešavanje o sukobu interesa i Dragan Vujčić, pravni savetnik na projektu.

Seminaru i pratećim aktivnostima pristustvovao je i Aleks Romanjuk, predstavnik donatora – Vestminsterske Fondacije za demokratiju, koji će do kraja posete obići i Vranje i na licu mesta videti kako funkcioniše jedno od Radnih tela za praćenje primene kodeksa.

Učesnici su tokom dva dana slušali prezentacije i učestvovali u diskusijama na teme komunikacija sa podnosiocima predstavki, kako postupati sa primljenim predstavkama, kako istraživati podatke navedene u predstavkama, metode istraživanja, iskustva republičkog Odbora za rešavanje o sukobu interesa, tehnike intervjuisanja osoba koje su predmet predstavke i uspostavljanje i održavanje dobre saradnje sa različitim službama u opštini.

Na kraju drugog dana održan je i redovni mesečni sastanak Radnih tela, na kome su razmatrane aktivnosti u prethodnom periodu, naredna obuka i mesečni sastanak, potpisivanje Sporazuma o saradnji između SKGO i republičkog Odbora za rešavanje o sukobu interesa i drugo.