Vesti

E-obuka na temu „Rodno odgovorno budžetiranje na lokalnom nivou sa posebnim fokusom na rodnu analizu“

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizuje e-obuku na temu „Rodno odgovorno budžetiranje na lokalnom nivou sa posebnim fokusom na rodnu analizu“, koja počinje 9. novembra i trajaće do 21. decembra 2023. godine. Povodom početka e-obuke, biće organizovan i inicijalni jednodnevni skup 7. novembra u Beogradu sa početkom u 12 časova, a na kojem će učesnici dobiti informacije o programu obuke, mentorima i načinu rada korišćenja SKGO platforme za učenje na daljinu (Hotel M, Bulevar oslobođenja 56a). E-obuka se organizuje u okviru projekta „Rodno odgovorno budžetiranje, onlajn kurs za predstavnike lokalnih samouprava, faza 2: Implementacija kursa“, koji sprovodi SKGO, a podržava Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

E-obuka „Rodno odgovorno budžetiranje na lokalnom nivou sa posebnim fokusom na rodnu analizu“ namenjena je donosiocima odluka i zaposlenima u gradovima i opštinama sa ciljem da obezbedi podršku lokalnim samoupravama kroz osnaživanje njihovih kapaciteta za usvajanje i sprovođenje principa rodno odgovornog budžetiranja u svakodnevnoj praksi. Učesnici će dobiti ključne informacije, znanja i primere iz prakse koji su od važnosti za sprovođenje principa rodno odgovornog budžetiranja u lokalnim samoupravama, u skladu sa važećim strateškim i normativnim okvirom kroz sledeće tematske oblasti:

  • Uvod u rodnu analizu, njena svrha i koraci,
  • Nadležnosti budžetskog korisnika iz rodne perspektive,
  • Identifikacija rodnog jaza/rodnih neravnopravnosti u budžetskom programu JLS
  • Rodna analiza aktivnosti u okviru budžetskog programa i povezanih opredeljenih budžetskih sredstava,
  • Integracija rodnih principa u budžetske programe i
  • Praćenje primene rodno odgovornog budžetiranja i primeri rodne analize budžetskih programa.

Učesnicima koji uspešno završe ovu e-obuku, odnosno odgovore na testove i zadatke u okviru svake od lekcija, SKGO će izdati sertifikat.

Prijavljivanje na e-obuku je potrebno izvršiti najkasnije do 6. novembra u 14 časova putem linka: https://forms.office.com/e/uEhcXC6mfL

Za dodatne informacije o e-obuci i inicijalnom jednodnevnom skupu, kontakt osoba je Nataša Okilj: natasa.okilj@skgo.org

Dnevni red inicijalnog jednodnevnog skupa 7. novembra.pdf