Vesti

Predstavnici francuskog regiona Overnj-Ron-Alp posetili SKGO

Delegacija francuskog regiona Overnj-Ron-Alp posetila je 24. oktobra 2023. godine Stalnu konferenciju gradova i opština (SKGO). Delegaciju u sastavu: Filip Menije, potpredsednik Regiona za međunarodne odnose, Bruno Kiaverini, direktor za međunarodne odnose Regiona i Selin Paris, menadžerka za Evropske poslove Regiona, primili su Zoran Semenović, zamenik predsednika SKGO i predsednik opštine Šid, Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO i Andrea Gudurić Janjušević, savetnica za evropske integracije i međunarodnu saradnju SKGO. Povod susreta je nastavak saradnje nakon studijske posete Lionu u martu ove godine, u kojoj su učestvovali i predstavnici gradova i opština u organizaciji SKGO.

Zoran Semenović, predsednik opštine Šid i zamenik predsednika SKGO, poželeo je dobrodošlicu predstavnicima francuskog regiona Overnj-Ron-Alp, istakao značaj saradnje ostvarene tokom studijske posete Lionu, i nadu da će njihova poseta Srbiji biti podjednako uspešna.

„Tokom ove posete imali smo priliku da se uverimo u tradicionalne veze naše dve zemlje i brojne sličnosti koje imamo u kulturi i interesovanjima, ali i u to koliko možemo da naučimo iz iskustava i prakse vašeg regiona, posebno u industrijskom i tehnološkom razvoju. U Republici Francuskoj imamo prijatelje i siguran sam da će nam vaša pomoć i podrška, biti od velikog značaja u procesu integracije Srbije u Evropskoj uniji, koja treba da nam pomogne da još bolje sarađujemo i da se razvijamo“.

Filip Menije, potpredsednik regiona Overnj-Ron-Alp, kao cilj posete naveo je dalje jačanje saradnje sa Srbijom, kao zemljom kandidatom za članstvo u Evropskoj uniji.

„Želimo da organizujemo francusko-srpske susrete u nekoj od lokalnih samouprava Republike Srbije, u kojim će učestvovati predstavnici lokalnih samouprava i kompanija obe zemlje. Time bismo uspostavili i ojačali odnose i veze sa srpskim gradovima i opštinama, Autonomnom pokrajinom Vojvodinom, poslovnom zajednicom i drugim zainteresovanim stranama, kroz konkretne aktivnosti koje bi bile predmet dogovora i detaljnog razmatranja u sklopu budućih francusko-srpskih susreta. Osim toga, spremni smo da podelimo svoja iskustva i primere dobre prakse u pogledu korišćenja EU fondova, ali i da učestvujemo u realizaciji konkretnih inicijativa u partnerstvima sa srpskim gradovima i opštinama kroz programe Evropske unije“, izjavio je Menije.

Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO, istakao je važnost saradnje sa partnerima iz Francuske u brojnim oblastima, a posebno u procesu evropskih integracija.

„Zadovoljstvo nam je da vas ugostimo danas i veoma smo zainteresovani za saradnju na projektima i jačanju kapaciteta gradova i opština u pristupanju fondovima Evropske unije, posebno imajući u vidu da lokalne samouprave imaju veliki potencijal za realizaciju aktivnosti, što su i pokazale kroz dosadašnje učešće u projektima koje je SKGO sprovodila“, dodao je generalni sekretar SKGO.

Na sastanku je dogovoreno da se nastavi razgovor o organizovanju francusko-srpskih susreta na jesen 2024. godine u Republici Srbiji, kao i o obuci za određen broj predstavnika lokalnih samouprava u Srbiji na temu evropskih integracija i upravljanja fondovima Evropske unije, koja bi bila održana u Regionu Overnj-Ron-Alp.

Andrea Gudurić Janjušević, savetnica za evropske integracije i međunarodnu saradnju SKGO, zahvalila je delegaciji francuskog regiona Overnj-Ron-Alp na poseti i izjavila da je velika privilegija imati podršku jednog od najrazvijenijih regiona u Republici Francuskoj, koji u svom međunarodnom delovanju prioritizuje odnose sa Republikom Srbijom i njenim lokalnim samoupravama.

„Učešće u obukama i izgradnja kapaciteta u oblasti evropskih integracija i pristupanja EU fondovima su kontinuirano potrebni, a svaka prilika u kojoj predstavnici lokalnih samouprava mogu da steknu više znanja i veština u toj oblasti višestruko je korisna“, zaključila je Gudurić Janjušević.