Vesti

Sastanak Mreže za zdravlje održan u Beogradu

„Bliska i proaktivna saradnja lokalnih saveta za zdravlje, instituta i zavoda za javno zdravlje, kao i drugih partnera i aktera u oblasti javnog zdravlja u zajednici, za posledicu ima značajan napredak lokalne samouprave u oblasti javnog zdravlja“, istakao je Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO na sastanku Mreže za zdravlje SKGO održanom 31. oktobra u Beogradu.

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizovala je sastanak Mreže na kojem je obeleženo deset godina rada ove Mreže, i kojoj je prisustvovalo 89 učesnika iz 37 gradova i opština. Mrežu je vodila dr Jasmina Tanasić, programska direktorka za društveni razvoj u SKGO.

Generalni sekretar Nikola Tarbuk opisao je Mrežu za zdravlje kao jednu od najaktivnijih i podsetio na sva postignuća ove Mreže, od njenog osnivanja do danas.

„Proces uspostavljanja zakonskog, strateškog i institucionalnog okvira za nadležnosti lokalne samouprave u oblasti javnog zdravlja i zaštite prava pacijenata započet je 2009. godine. SKGO je kroz tri usvojena strateška plana, i četvrti koji je u izradi, kontinuirano planirala, sprovodila, evaluirala i unapređivala aktivnosti na razvoju javnozdravstvenih politika na lokalnom nivou i zaštite prava pacijenata u cilju jačanja kapaciteta gradova i opština u sprovođenju ovih nadležnosti“, naveo je Tarbuk i dodao da je podrška SKGO u oblasti javnog zdravlja i zaštite prava pacijenata tekla u nekoliko faza i doprinela izgradnji kapaciteta lokalnih samouprava u oblasti javnog zdravlja.

Goran Makučević, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja istakao je važnost preventive.

„Ministarstvo zdravlja planira, i u tome će fokus imati na domove zdravlja, povećanje broja preventivnih pregleda. Neophodno je delovati preventivno i informisati građane koliko je važno da se pregledaju i kontrolišu, a ne da čekaju momenat kada već dođe do stanja bolesti“, naglasio je Makučević.

Prof. dr Verica Jovanović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ zahvalila je na prilici da učestvuje u razgovoru o značaju javnog zdravlja i programskoj zdravstvenoj zaštiti.

„Veoma je važno da obrazovanje u oblasti preventivne medicine bude osnov za okupljanje saradnika u oblasti javnog zdravlja, koji će na nivou svih drugih institucija dati podršku za izbor i formiranje onih programa javnog zdravlja koji su bitni za jednu lokalnu samoupravu u cilju unapređenja zdravstvenog stanja stanovništva. Naš je zadatak da pratimo potencijalne faktore rizika za javno zdravlje, da utvrdimo šta su prioriteti i da budemo spremni da na nivou lokalne samouprave najefikasnije odreagujemo“, istakla je prof. dr Verica Jovanović.

Trenutno oko 60 gradova i opština ima usvojene planove javnog zdravlja, a oko 20 je u procesu usvajanja. Tokom ove i prethodne godine, realizovano je 12 regionalnih radionica na temu kreiranja modela strukture programa javnog zdravlja, programiranja i budžetiranja javnog zdravlja na lokalnom nivou. Akreditovane obuke SKGO na temu zaštite prava pacijenata, završili su pre svega savetnici za prava pacijenata i saveti za zdravlje, kao i predstavnici zdravstvene inspekcije i predstavnici nekih zdravstvenih ustanova.

Održavanje sastanka realizovano je u okviru projekta "Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu", koji podržava Vlada Švajcarske.