Vesti

Nastavak podrške Gradu Pirotu u uspostavljanju pametnog grada

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i gradska uprava Pirot su 17. oktobra u trening centru ZIP centra u Pirotu (Centar za zapošljavanje i preduzetništvo) okupili predstavnike institucija, ustanova, javnih komunalnih preduzeća i privrede, kako bi dali svoje sugestije o najboljim načinima za usmeravanje razvoja grada Pirota ka pametnom gradu.

U skladu sa sporazumom, potpisanim u martu ove godine, SKGO nastavlja pružanje podrške Gradu Pirotu u kreiranju osnova za uspostavljanje pametnog grada (Smart city). Nakon utvrđivanja i analize početnog stanja, nastavljeno je sa identifikacijom ciljeva i mera za uvođenje pametnog grada u 6 oblasti – pametna privreda, pametna uprava, pametna životna sredina, pametna mobilnost, pametno življenje i pametna lokalna zajednica.

Jedan od mogućih načina kako bi se opisao pametan grad jeste i definicija prema kojoj se radi o lokalnoj zajednici koja, zahvaljujući analizi podataka, efikasno koristi svoju fizičku infrastrukturu, u kojoj postoji efektivna saradnja lokalne samouprave i građana kroz otvorene i transparentne procese, e-participaciju i e-upravljanje, i koja se inovacijama na proaktivan način prilagođava promenljivom okruženju.

U narednom periodu svoj doprinos izradi Strategije moći će da daju i građani Pirota, za koje je pripremljena onlajn anketa o tome na koji način oni vide dalji razvoj grada uz pomoć savremenih tehnologija.

Ovu aktivnost SKGO realizuje u okviru projekta „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“, koji podržava Vlada Švajcarske.