Vesti

Kvalite usluga lokalnih vlasti

Ministarstva nadležna za javnu upravu zemalja članica Evropske unije razvile su model za upravljanje učinkom i kvalitetom pruženih usluga, kao jedan od inovativnih modela za unapređenje rada javnih uprava. Na sastanku ministarstava javne uprave EU oržanom 8. juna 2005. godine iskazana je neophodnost primene modela CAF - zajedniči okvir za samoprocenu (CAF-common Assesment Framework) razvijenog od strane Generalnog direktorata Evropske Unije (DG).

CAF je lako upotrebljiv alat za ocenu javnog sektora a sa ciljem korišćenja tehnika poboljšanja učinka kroz unapređenje kvaliteta.

U periodu 17-20. oktobra u Londonu organizacija Government International organizovala je dvodnevni seminar na temu upravljanje učinkom kroz poboljšanje kvaliteta usluga. Pored predstavnika SKGO, učesnici treninga bili su predstavnici ministarstava Italije, Danske, Francuske i Rumunije. Cilj treninga je upoznavanje sa praksom Velike Britanije koja ima najdužu tradiciju u upravljanju učinkom i unapređenju kvaliteta pruženih usluga. U Velikoj Britaniji lokalne samouprave imaju 150 obaveznih i 250 opcionalnih indikatora za merenje učinka koji su definisani od straneCentralne vlasti.

Jednom godišnje Komisija za reviziju - agencija Vlade Velike Britanije – na osnovu postavljenih indikatora ocenjuje rad lokalnih vlasti i sastavlja izveštaj o radu svake lokalne samouprave pojedinačno. U cilju pripreme za godišnju ocenu, lokalne vlasti angažuju Asocijaciju lokalnih vlasti Velike Britanije da ocene učinak u svim oblastima i ukažu na nedostatke kako bi ih uklonili pre zvaničnog ocenjivanja od strane Komisije za reviziju.