Vesti

Predstavljeni detalji o onlajn obukama na temu rodno odgovornog budžetiranja na lokalu

Povodom početka onlajn obuke na temu „Rodno odgovorno budžetiranje na lokalnom nivou sa posebnim fokusom na rodnu analizu“, Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizovala je skup na kojem su učesnici imali priliku da saznaju osnovne informacije o programu obuke, mentorima i načinu rada korišćenja SKGO platforme za učenje na daljinu. Oko 50 prisutnih polaznika obuke, pozdravile su Nataša Okilj, savetnica za rodnu ravnopravnost u SKGO, Augusta Federston i šefica Odseka za ljudska prava i antidiskriminaciju Misije OEBS u Srbiji, a Boško Nenadović, stručni saradnik za informacione tehnologije u SKGO, predstavio je tehničke aspekte obuke i detalje u vezi korišćenja eLearning platforme SKGO. 

"Danas smo se okupili da bismo prodiskutovali o izuzetno važnoj temi - rodno odgovornom budžetiranju na lokalnom nivou. Ova oblast je od suštinskog značaja jer se tiče svih nas, bez obzira na pol, starosnu dob ili profesiju, a rodna ravnopravnost je osnovno pravo i vrednost koju svi zajedno trebamo da negujemo i promovišemo", rekla je Nataša Okilj i izrazila zadovoljstvo prijavljenim brojem polaznika kojih u ovom trenutku ima oko 100. 

Ona je naglasila da će ova obuka biti podloga za stvaranje okruženje za razmenu znanja, iskustava i najboljih praksi iz različitih lokalnih samouprava. 

"Ohrabrujem sve učesnike da aktivno učestvuju, postavljaju pitanja i dele svoje perspektive, kako bismo zajedno doprineli jačanju rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou", zaključila je Okilj i zahvalila se OEBS-u na podršci ovom projektu, kao i svim predavačima i organizatorima koji su omogućili održavanje ovog kursa.

"Zahvaljujem se Stalnoj konferenciji gradova i opština na dugoročnoj saradnji posebno u zajedničkoj realizaciji obuka za predstavnike lokalnih samouprava, a posebne čestitke upućujem i trening centru SKGO za kontinuirani rad na usavršavanju pristupa obučavanju službenika u lokalnoj samoupravi i biranju tema koje su u interesu građana i građanki", rekla je Augusta Federston i dodala da je rodna ravnopravnost visoko na listi prioriteta OEBS-a i da je današnja obuka korak bliže približavanju Srbije ostvarivanju tog prioriteta.

Federston je naglasila da su gradovi i opštine institucije najbliže građanima i imaju najviše uticaja na njihove živote, te je davanje važnosti ovoj temi na lokalu pokazatelj da je ona takođe prioritet za lokalne samouprave. Ona je takođe podvukla da je impresionirana brojem prijavljenih polaznika e-obuke, posebno imajući u vidu da će je predstavnici LS pohađati van radnog vremena. 

"Vi ste se dobrovoljno prijavili i ulažete svoje slobodno vreme, što znači da vam je tema važna, ali istovremeno i vaš rad i uloga koju imate u vašim gradovima i opštinama", zaključila je Federston.

Obuka se realizuje u okviru Projekta „Rodno odgovorno budžetiranje, onlajn kurs za predstavnike lokalnih samouprava, faza 2: Implementacija kursa", koji sprovodi SKGO, a podržava Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).