Vesti

Dva ciklusa obuka za komunalne milicionare

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) realizovala je devet dvodnevnih obuka na temu  "Poslovi i ovlašćenja komunalne milicije", u okviru programa „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“ koji podržava Vlada Švajcarske, a sprovodi SKGO.

Prvi ciklus obuka bio je namenjen komunalnim milicionarima iz 23 grada/opštine i realizovan je regionalno – u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kraljevu, na kojima je prisustvovalo 103 komunalna milicionara.

Tokom oktobra i novembra, organizovan je drugi ciklus od pet obuka namenjen službi komunalne milicije Grada Beograda, kojima je prisustvovalo preko 130 komunalnih milicionara.
Sadržaj ovog ciklusa bio je prilagođen specifičnostima i propisima koji se odnose na službu komunalne milicije glavnog grada, odnosno odlukama Grada Beograda u skladu sa kojima postupaju komunalni milicionari, pri čemu je naročita pažnja posvećena odredbama Odluke o komunalnoj miliciji.

Teme obuhvaćene obukama bile su: poslovi i ovlašćenja komunalne milicije, oblici i način saradnje sa MUP-om, ovlašćenim organizacijama, inspekcijskim službama i građanima, poštovanje ljudskih i manjinskih prava, , mehanizmi kontrole rada komunalne milicije, unutrašnja kontrola, vođenje evidencija, strateški, godišnji, mesečni i dnevni plan komunalne milicije i slično.

Cilj obuka je unapređenje kapaciteta zaposlenih u lokalnoj samoupravi za obavljanje poslova komunalne milicije. Takođe, ova aktivnost realizovana je kao pilot-obuka, sa ciljem da program obuke bude akreditovan, odnosno uvršten u Sektorski program kontinuiranog stručnog usavršavanja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave za 2024. godinu, čije usvajanje se očekuje u narednom periodu.