Vesti

Aktivno i zdravo starenje tema sastanka Mreže za socijalnu zaštitu

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), u saradnji sa Zaštitnikom građana Republike Srbije, organizovala je jedanaesti sastanak SKGO Mreže za socijalnu zaštitu 22. novembra u Beogradu. Ključne teme ovog sastanka bile su aktivno i zdravo starenje, sa posebnim osvrtom na nedavno usvojenu Strategiju aktivnog i zdravog starenja u Republici Srbiji za period od 2024-2030. godine, zatim razvoj usluga za starije na lokalnom nivou, zastupljenost usluga socijalne i zdravstvene zaštite za starije žene koje žive na selu, kao i međuopštinska saradnja u unapređivanju pristupačnosti usluga i informacija, u skladu sa principima univerzalnog dizajna.

Učesnicima sastanka Mreže za socijalnu zaštitu najpre se obratio Zoran Pašalić, zaštitnik građana, koji je govorio o položaju i potrebama starijih žena koje žive na selu.

„Moramo uvek imati u vidu koliko naših starijih sunarodnica živi na selu. Taj broj iznosi 336.000, a 76.000 njih ima više od 80 godina. Ne bih voleo da ih posmatramo kao nosioce ili korisnice socijalne zaštite. Naprotiv. Treba imati u vidu da su starije žene na selu pre svega nosioci naše tradicije. Samim tim što većina njih žive same i uspevaju da održe svoja domaćinstva, govori koliko su značajne i koliko im se pažnje mora posvetiti. Mi pokušavamo da kreiramo celovitu mrežu koja će im pružiti podršku koju zaslužuju“, istakao je Pašalić.

Dr Marina Vidojević, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, istakla je da uslugе za starijе na lokalnom nivou igraju ključnu ulogu u stvaranju podržavajućеg okružеnja za starijе osobe.

„Ovaj sastanak je odlična prilika da zajedno razmotrimo dosadašnje uspehe, prevaziđene prepreke, i definišemo korake koje ćemo preduzeti u cilju unapređenja socijalne zaštite. Imamo tu odgovornost da stvorimo okruženje u kom će naši stariji sugrađani moći dostojanstveno da žive u zasluženoj starosti. Potrebno je jačati saradnju između republičkih i lokalnih institucija, nevladinih organizacija, privatnog sektora, kako bismo obezbedili raznovrsne usluge koje će zadovoljiti sve potrebe starije populacije“, rekla je pomoćnica ministra, dr Marina Vidojević.

Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO, istakao je značaj kontinuirane saradnje koju SKGO ima sa Zaštitnikom građana.

„Na današnjem sastanku nastavljamo razmenu znanja, informacija i iskustava na veoma važne teme, kao što su aktivno i zdravo starenje, unapređenje položaja starijih, razvoj usluga u zajednici, dostupnost usluga socijalne i zdravstvene zaštite, kao i važnost uspostavljanja međuopštinske saradnje. Strateška opredeljenost naše organizacije, između ostalog, jeste i posvećenost unapređenju sistema socijalne zaštite, kroz rad na unapređenju dostupnosti, kvaliteta i efikasnosti usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou“, naglasio je Tarbuk i istakao posebnu važnost projekta „Podrška održivim uslugama socijalne zaštite u zajednici i politikama uključivanja na lokalnom nivou“, koji SKGO sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije.

Radni deo sastanka Mreže započet je predstavljanjem izveštaja Analiza stanja, izazova i potreba u funkcionisanju sistema socijalne zaštite na lokalnom nivou, koji je izrađen u okviru i za potrebe projekta „Podrška održivim uslugama socijalne zaštite u zajednici i politikama uključivanja na lokalnom nivou“. Pripremanjem ove Analize, utvrđene su lokalne prakse, potrebe i kapaciteti lokalnih samouprava u obezbeđivanju usluga socijalne zaštite, kao i izazovi sa kojima se lokalne samouprave suočavaju u planiranju, finansiranju, osiguravanju kvaliteta i dostupnosti usluga socijalne zaštite. Nalazi Analize poslužili su kao osnova za definisanje različitih vidova podrške lokalnim samoupravama u unapređivanju sistema socijalne zaštite i obezbeđivanju usluga za građane.

Predstavljen je i Poseban izveštaj Zaštitnika građana o zastupljenosti usluga socijalne i zdravstvene zaštite za starije žene koje žive na selu: dostupnost i sadržaj usluga pomoći u kući i kućnog lečenja, nakon čega je usledila panel diskusija na temu aktivnog i zdravog starenja i razvoja usluga u zajednici za starije. U završnom delu sastanka Mreže za socijalnu zaštitu predstavljene su aktivnosti projekta realizovanog u okviru međuopštinske saradnje u oblasti unapređenja pristupačnosti usluga i informacija, koji su zajednički realizovali Grad Novi Sad, Grad Beograd, Gradska opština Vračar i Gradska opština Savski Venac.