Vesti

Brownfiled lokacije u Srbiji


U organizaciji PALGO centra, Stalne konferencije gradova i opština, ITDP Europe i Privredne komore Srbije, u Beogradu je 16. oktobra 2007. održana konferencija na temu: "Prevazilaženje prepreka u recikliranju građevinskog zemljišta - Revitalizacija braunfild lokacija u Srbiji".


Braunfild lokacije predstavljaju nedovoljno iskorišćeno ili napušteno zemljište i objekte sa opterećenjima nastalim prethodnim načinom korišćenja - najčešće bivši industrijski i vojni kompleksi koji se nalaze na atraktivnim lokacijama u gradskim naseljima. Kao takve, one gotovo uvek predstavljaju negativne pojave u gradovima jer doprinose stvaranju lošeg okruženja, uz česta zagađenja zemljišta i podzemnih voda, potencijalne izvore zaraze i slično.


Evropski gradovi suočeni sa problemima braunfilda uveliko primenjuju inovativne i angažovane pristupe u revitalizaciji ovih lokacija, te su prisutni na skupu bili u prilici da se upoznaju sa nekima od njih. Počasni gost konferencije je bio profesor Pol Natanejl (Paul Nathanail) iz Velike Britanije, predsedavajući evropske mreže eksperata angažovanih u revitalizaciji braunfilda - CABERNET.


Prisutnima na skupu su se najpre obratili predstavnici ministarstava ključnih za kreiranje povoljnog zakonskog okvira za ulaganje u braunfild lokacije: Ministarstva za infrastrukturu, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Ministarstva zaštite životne sredine. Složili su se da postojeći zakonski okvir dozvoljava i stimuliše ovakav vid ulaganja, uz napomenu da se mnogi od postojećih zakonskih instrumenata ne koriste u dovoljnoj meri. Predstavnici lokalnih samouprava pokazali su spremnost da preuzmu inicijativu, svesni odgovornosti za razvoj na svojoj teritoriji. Prezentacije stručnjaka za oblast urbanističkog planiranja iz pojedinih gradova u Srbiji, su pokazale da su domaći urbanisti upoznati sa priblematikom braunfilda, te da ih počinju evidentirati u planovima nove generacije. Ipak, zaključci skupa nagoveštavaju da je pored stručnosti i dobre volje potrebno rešiti mnoštvo problema, od onih imovinsko pravne prirode do problema zaštite životne sredine.

Posebna pažnja na skupu je bila posvećena mogućnostima promene namene bivših vojnih lokacija, a pozitivno je ocenjena namera pojedinih gradova da ove lokacije pretvaraju u javne namene od opšteg interesa.