Vesti

Sedam decenija od osnivanja SKGO obeleženo na 51. skupštini

Sedam decenija razvoja lokalne samouprave u Republici Srbiji, kao i 70 godina od osnivanja Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) osnovna su tema 51. skupštine održane 29. novembra 2023. godine u beogradskom Sava centru. Tokom ovogodišnje Skupštine održani su i izbori za organe SKGO, kao i panel diskusija na temu „Uloga asocijacije lokalne samouprave danas – izazovi i prioriteti“ na kojoj su učestvovali predstavnici evropskih, regionalnih i asocijacija iz regiona.

Poseban deo programa 51. skupštine SKGO posvećen je obeležavanju jubileja 70 godina od osnivanja, vođenom turom kroz izložbu „70 godina SKGO“, koja prikazuje dokumenta i fotografije od samog osnivanja SKGO – inicijative, aktivnosti i događaje realizovane tokom godina, sprovedene projekte i ostvarene saradnje sa nacionalnim i međunarodnim partnerima i donatorima.

Ove godine, u sklopu Skupštine organizovani su i prateći događaji – dodela godišnjih nagrada za najbolji medijski prilog u okviru medijskog konkursa SKGO „Drugačije od drugih“, svečano uručenje Sporazuma o donaciji opreme za gradove i opštine u okviru projekta „Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu“, kao i prezentacija aktuelnih i predstojećih javnih poziva za finansiranje projekata gradova i opština i dobijanje stručno-tehničke podrške kroz pakete podrške gradovima i opštinama. Aktuelni i predstojeći javni pozivi realizuju se kroz projekat „Unapređenje primene principa dobrog upravljanja u lokalnim samoupravama“ uz podršku Vlade Švajcarske, zatim projekat „Podrška održivim uslugama socijalne zaštite u zajednici i politikama uključivanja na lokalnom nivou“ koji finansira Evropska unija i projekat „Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou“ koji finansira Vlada Švedske.

Skupštinu je otvorio dr sci. med. Goran Cvetanović, predsednik Privremenog organa grada Leskovca i predsednik SKGO i pozdravio prisutne predstavnike gradova i opština, asocijacija lokalnih vlasti iz regiona, diplomatskog kora, kao i partnerskih organizacija.

Ispred grada domaćina, prisutnima se obratio predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić, koji je poželeo dobrodošlicu svim predstavnicima gradova i opština i poželeo uspešan rad Skupštini SKGO. On je u svom obraćanju istakao potrebu razmene iskustva i znanja, kao i potrebu uzajamne podrške i saradnje.

„Ne smemo zaboraviti činjenicu da naši građani prvi kontakt koji imaju sa državom je kontakt sa lokalnom samoupravom“, izjavio je Aleksandar Šapić i ukazao na važnost posla koji obavljaju čelnici lokalnih samouprava.

"Više od decenije vodio sam jednu od najmnogoljudnijih opština u Srbiji i znam koliko je vaš, odnosno naš posao težak i odgovoran i koliko zahteva svakodnevni angažman. Kada vodite ministarstvo, to je kao da upravljate brodom, a voditi grad ili opštinu je kao da držite volan od automobila u rukama, jer u svakom momentu morate da budete spremni da reagujete, odgovarajući na dnevne izazove", rekao je Šapić.

Maja Mačužić Puzić, državna sekretarka u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije, u svom obraćanju naglasila je da je Ministarstvo stabilan oslonac gradovima i opštinama na putu napretka i modernizacije, i prvi institucionalni partner Stalne konferencije gradova i opština u svim važnim poduhvat

„Ovim smo potvrdili ulogu institucije koja otvoreno sarađuje, stvara i obezbeđuje dobre uslove za razvoj sistema lokalne samouprave“, izjavila je Mačužić Puzić i istakla zajednički rad Ministarstva i SKGO na izboru lokalnih samouprava koje najbolje primenjuje principe dobrog upravljanja.

Državna sekretarka je izjavila da Ministarstvo i SKGO udruženim snagama rade i na reformi javne uprave, a posebno na reformisanju sistema lokalne samouprave, kao i da je ta saradnja rezultirala velikim brojem zajedničkih projekata.

„Na osnovu svega ovoga jasna je zajednička uloga Ministarstva i SKGO u unapređenju čitavog sistema lokalne samouprave, pre svega kroz efikasnije, ekonomičnije, delotvornije i bolje obavljanje nadležnosti jedinica lokalne samouprave, te unapređenje pružanja usluga građanima, što i jeste jedan od prioriteta čitave reforme“, rekla je Maja Mačužić Puzić. Ona je i izrazila uverenje da će novoizabrani organi nastaviti da jačaju ideje i ciljeve Saveza, a da će Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ostati prvi i najvažniji partner Stalne konferencije gradova i opština, i oslonac i prijatelj svim jedinicama lokalne samouprave u Srbiji. 

PREDSTAVLJANJE IZVEŠTAJA O RADU SKGO ZA 10 MESECI 2023. GODINE I PLANOVI ZA 2024. GODINU

„Stalna konferencija gradova i opština je i danas mesto na kojem razmenjujemo iskustva, podržavamo jedni druge i zajedničkim glasom zastupamo interese naših zajednica. To nam omogućuje sedmodecenijski kontinuitet, tokom kojeg smo uspeli da čuvamo i jačamo našu organizaciju, koju volimo da zovemo kućom gradova i opština. Svi gradovi i opštine deo su ovog jubileja i tradicije kojom se retki mogu pohvaliti“, rekao je dr sci. med. Goran Cvetanović, predsednik Privremenog organa grada Leskovca i predsednik SKGO tokom zasedanja 51. skupštine, a zatim se osvrnuo na Izveštaj o radu SKGO za 10 meseci 2023. godine.

„Kao što ste imali prilike da vidite, 2023. godina je za Stalnu konferenciju veoma intenzivna, a kao njen predsednik, sa zadovoljstvom mogu reći i da je uspešna. Posebno želim da istaknem da, u tesnoj saradnji s Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, mi tokom cele godine radimo na sprovođenju Vladinog Programa za reformu sistema lokalne samouprave. Pripremljene su brojne analize, metodologije i drugi dokumenti i time su razmatrane ideje koje bi mogle biti polazište za dalje sistemske reforme lokalne samouprave u Srbiji“, izjavio je dr Cvetanović i istakao da se SKGO zalaže za jačanje lokalne samouprave i njenih odgovornosti, nadležnosti i stručnih i finansijskih kapaciteta i resursa, ali i za punu saradnju sa svim nivoima javne uprave u cilju ostvarivanja boljeg života za građane.

„Podrška sprovođenju Programa za reformu sistema lokalne samouprave, biće nastavljena kroz mnogobrojne delatnosti utvrđene i usklađene s Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i drugim partnerima, a u brojnim oblastima, kao što su: sistem lokalne samouprave, lokalne finansije, međuopštinska saradnja, upravljanje ljudskim resursima ili unapređenje kvaliteta usluga lokalne samouprave“, naveo je gospodin Cvetanović i istakao da SKGO zagovara nastavak sprovođenja sistemskih reformi lokalne samouprave, posebno dalju ratifikaciju Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i implementaciju njenih principa u praksi.

Goran Cvetanović predstavio je zatim planove organizacije za narednu, 2024. godinu, istakavši važnost stalnog unapređivanja kapaciteta lokalnih vlasti u ostvarivanju svojih nadležnosti i obavljanju poslova. U skladu sa tim, a polazeći od prioriteta utvrđenih Strateškim planom Stalne konferencije, najavio je značajnu podršku organizacije gradovima i opštinama i u narednoj godini, uz pun doprinos i aktivno predstavljanje stavova i interesa lokalnih vlasti.

„Tokom 2024. godine, SKGO će raditi na sprovođenju 10 aktuelnih projekata i nadamo se pokrenuti neke nove – poput projekta za upravljanje ljudskim resursima. U toj oblasti osnovni plan je da se nastavi unapređenje upravljanja ljudskim resursima u lokalnoj upravi i da se snažno podrži razvijanje kompetencija službenika lokalne samouprave u funkcijama od značaja za evro-integracije, poput ekonomskog razvoja, zaštite životne sredine ili poljoprivrede i ruralnog razvoja“, naveo je Cvetanović i dodao da će SKGO nastaviti i pružanje sistemske podrške svim gradovima i opštinama u primeni programskog budžeta, kapitalnog i rodno odgovornog budžetiranja, finansijskog upravljanja, kontrole i interne revizije, kao i da će podržati sprovođenje nadležnosti lokalne samouprave u oblastima ekonomskog razvoja, zapošljavanja, turizma, poljoprivrede i razvoja sela.

On je za sledeću godinu kao prioritete naglasio i sledeće oblasti – sistem lokalne samouprave, načelo dobrog upravljanja, društvene delatnosti, zaštita životne sredine i urbanističko planiranje.

„U radu na svim ovim oblastima, biće organizovano više stotina skupova i realizovano preko 100 paketa neposredne podrške opštinama i gradovima u cilju razvoja njihovih kapaciteta u ključnim funkcijama lokalne samouprave. Stalna konferencija će i dalje praviti modele lokalnih akata i procedura, kao i priručnike, vodiče i druge instruktivne materijale i kontinuirano pružati savetodavnu i stručnu podršku svim gradovima, opštinama i gradskim opštinama“, naveo je Cvetanović i istakao da će SKGO u junu biti domaćin sastanka Političkog komiteta Saveta evropskih opština i regiona, kada će se u Srbiji okupiti preko 150 predstavnika lokalnih vlasti iz više desetina evropskih zemalja.

Predsednik SKGO se na kraju svog izlaganja zahvalio svim domaćim i međunarodnim partnerima, članovima Predsedništva i svom zameniku, predsedniku opštine Šid Zoranu Semenoviću, ali i Stručnoj službi SKGO na saradnji i podršci tokom prethodne dve godine mandata.

Radni deo Skupštine nastavljen je razmatranjem i usvajanjem dokumenata SKGO, i pri tome usvojeni su: Izveštaj o radu SKGO za 10 meseci 2023. godine, Izveštaj Nadzornog odbora SKGO o materijalno-finansijskom poslovanju za 2022. godinu i prvih 9 meseci 2023. godine sa Predlogom odluke, kao i Zapisnik 50. skupštine SKGO.