Vesti

Uručeni Sporazumi o donaciji didaktičkog materijala i tehničke opreme

Svečanost povodom uručenja sporazuma o donaciji opreme za gradove i opštine održana je 29. novembra 2023. godine, u sklopu 51. skupštine Stalne konferencije gradova i opština (SKGO). Navedena donacija deo je aktivnosti projekta „Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu”,  koji sprovode UNICEF i SKGO.

Sporazumi o donaciji opreme uručeni su predstavnicima 29 lokalnih samouprava, a donirana oprema sastoji se iz didaktičkog materijala i informaciono-tehnološke opreme u vrednosti od 3000 dolara po lokalnoj samoupravi. Time će, na osnovu iskazanih potreba u svakoj od lokalnih samouprava, ustanove iz oblasti zdravlja, socijalne zaštite i obrazovanja, kao i razvojna savetovališta biti podržani u integrisanom delovanju i razvoju kapaciteta za realizaciju aktivnosti koje za cilj imaju unapređenje sistema i sprovođenje mera podrške roditeljstvu i ranom razvoju dece, kreiranih tokom realizacije projekta.

Ove lokalne samouprave su za samo godinu dana uspele da stvore uslove za programiranje mera u lokalnim budžetima usmerenih na podršku deci i roditeljima u najranijim godinama kako kroz esencijalne usluge zdravstvene zaštite (npr. rad je patronažne službe), predškolsko obrazovanja i vaspitanja, socijalne zaštite tako i kroz mobilizaciju zajednice.

Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO, podsetio je na višegodišnju saradnju UNICEF-a i SKGO u realizaciji projekata posvećenih pružanju podrške roditeljstvu i ranom razvoju dece.

„Lokalne samouprave sa kojima sarađujemo uz našu podršku rade na koordinaciji i jačanju saradnje između institucija u lokalnoj zajednici, koje su najodgovornije za rani razvoj dece - lokalne samouprave, predškolske ustanove, domovi zdravlja i centri za socijalni rad. Kroz aktivnosti koje realizujemo u saradnji sa UNICEF-om i velikim brojem nacionalnih partnera, formirali smo lokalna koordinaciona tela za podršku ranom razvoju dece, uspostavili institucionalnu saradnju ključnih lokalnih institucija i gradove i opštine podržavamo u definisanju i budžetiranju lokalnih politika i mera i usluga za podršku roditeljstvu, kao i u unapređenju saradnje sa roditeljima“, objasnio je Tarbuk i istakao da će lokalne samouprave u narednoj godini izdvojiti više od 63 miliona dinara za mere planirane u ovu svrhu. Pri tome je naglasio ključnu ulogu lokalne samouprave, jer je ona ta koja treba da definiše lokalne politike u ovoj oblasti i da ih finansira, bude nosilac koordinacije različitih lokalnih institucija i da brine o dobrobiti svoje lokalne zajednice, uključujući i roditelje i najmlađe sugrađane.

Ove mere obuhvataju škole roditeljstva sa međusektorskim pristupom u koje se uključuju i predstavnici predškolskih ustanova i centara za socijalni rad, opremanje prostorija u vlasništvu opštine u ruralnim područjima da bi i deca koja nemaju načina da dođu do grada bila prepoznata, finansiranje obuke za stručnjake iz budžeta grada, uvezivanje administrativnih postupaka tako da porodilje i trudnice mogu da dobiju sve informacije na jednom šalteru u opštini, uspostavljanje razvojnih savetovališta i slično.

Jelena Zajeganović, rukovodilac programa za zdravlje i rani razvoj deteta – UNICEF, ovom prilikom je istakla da je cilj projekta „Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu“ da razvije i unapredi postojeće javne politike i procedure lokalnih samouprava radi jačanja sistema podrške roditeljima i starateljima u prvim godinama odrastanja deteta.

„Zahvaljujem Stalnoj konferenciji gradova i opština, kao i Konzorcijumu institucija i organizacija, na saradnji u realizaciji ovog projekta, koji finansijski podržava Fondacija LEGO. Očekujemo da će donirana oprema doprineti zdravlju i ranom razvoju dece u vašim lokalnim samoupravama“, rekla je Zajeganović i najavila aktivnosti planirane za naredni period.

Sporazumi o donaciji opreme uručeni su predstavnicima 29 lokalnih samouprava: Bačka Palanka, Bački Petrovac, Bela Palanka, Boljevac, Veliko Gradište, Vladimirci, Vrbas, Vršac, Žabalj, Zemun (Beograd), Zrenjanin, Inđija, Kikinda, Knić, Kraljevo, Kruševac, Loznica, Mionica, Nova Varoš, Palilula (Beograd), Prijepolje, Raška, Svilajnac, Svrljig, Sjenica, Stara Pazova, Temerin, Titel i Ćuprija.

Projekat „Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditelјstvu“ realizuje se kao deo programa „Podrška podsticajnom roditelјstvu kroz igru“, a koji zajedno sprovode UNICEF, SKGO, Konzorcijum institucija i organizacija koji čine Gradski zavod za javno zdravlјe Beograd, Republički institut za socijalnu zaštitu, Savez udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije, Harmonija – Centar za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima, kao i Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, uz finansijsku podršku Fondacije LEGO.