Vesti

Dodeljene nagrade i priznanja lokalnim samoupravama za doprinos razvoju pristupačnosti u 2022. godini

Na svečanosti upriličenoj povodom Javnog poziva Zaštitnika građana za dodelu nagrade za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti gradovima, opštinama i gradskim opštinama u Republici Srbiji, laureati za 2022. godinu su gradovi Užice, Kragujevac i Sombor, opština Vrnjačka Banja i beogradska opština Vračar. Podršku ovoj aktivnosti Stalna konferencija gradova i opština pruža kroz projekat "Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“ koji realizuje uz podršku Vlade Švajcarske.

Prestižna nagrada za unapređenje pristupačnosti u 2022. godini dodeljena je gradu Užicu, u oblasti javnog prevoza, a na osnovu Odluke Zaštitnika građana. Ovaj grad nagrađen je za prijavljenu inicijativu koja obuhvata uvođenje savremenih vozila javnog gradskog prevoza putnika, prilagođenih osobama sa invaliditetom, kao i informacijsko prilagođavanje stajališta javnog prevoza. Priznanja su dobili i grad Kragujevac za unapređenje pristupačnosti sadržaja u oblasti kulture, a opština Vrnjačka Banja za unapređenje pristupačnosti sportskih objekata. Specijalno priznanje dobila je gradska opština Vračar, za inicijativu uspostavljanja veb sajta podrške za osobe sa invaliditetom, dok je grad Sombor dobio pohvalu za unapređenje pristupačnosti objekata javne namene. Zahvalnice za učešće na javnom pozivu dodeljene su Svilajncu, Novom Sadu, Beogradu, Vranju, Šapcu, Loznici i Zrenjaninu. 

Slobodan Tomić, zamenik Zaštitnika građana zahvalio se timu SKGO na podršci u realizaciji ove aktivnosti, članovima i članicama Saveta Zaštitnika građana i prava osoba sa invaliditetom na strručnoj ekspertizi u ovom procesu i svim gradovima, opštinama i gradskim opštinama koji svojim inicijativama omogućavaju da građani i građanke ostvaruju svoja prava u lokalnoj zajednici.

"U saradnji sa SKGO već sedam godina sprovodimo ovaj javni poziv sa željom da podstaknemo i odamo priznanje onim jedinicama lokalne samouprave koje u svojoj sredini doprinose razvoju pristupačnosti i promovišu primere prakse u ovoj oblasti", rekao je Tomić i dodao da je važno naglasiti da pristupačnost podrazumeva ne samo pristupačnost fizičkog okruženja već pristupačnost informacija, komunikacija, usluga i proizvoda. 

Marko Tomašević, zamenik generalnog sekretara SKGO, istakao je da SKGO već godinama promoviše među svojim članicama značaj koncepta dobre uprave kao jednog od osnovnih postulata funkcionisanja lokalne samouprave, te da konkurs za dodelu nagrade za pristupačnost dobija svoje utemelјeno mesto među kontinuiranim aktivnostima i programskim opredelјenjima SKGO.

"Potrebe ranjivih grupa potrebno je sagledati i uvažavati u svim oblastima i fazama kreiranja lokalnih politika, a ne samo u onima koje su tradicionalno usmerene ka osnaživanju najranjivijih. Na ovaj način, preveniraju se rizici od diskriminatornog postupanja, a tako i obezbeđuje ravnopravnost svih građana i građanki. Zato se SKGO zalaže da se tema unapređenja pristupačnosti pojavi u svim razvojnim lokalnim dokumentima, od sveobuhvatnih planova razvoja do urbanističkih planskih dokumenata  i dokumenata u oblasti socijalne zaštite, politika i planova vezanih za mlade, javno zdravlјe, transport, turizam, kulturu i slično", istakao je Tomašević i zaključio da upravo iz tog razloga, ohrabruje i raznovrsnost primera dostavlјenih u okviru ovogodišnjeg javnog poziva.

Nagradu za unapređenje pristupačnosti zajednički dodeljuju Zaštitnik građana i SKGO, na osnovu prethodno raspisanog javnog poziva. Komisiju za dodelu nagrade činili su predstavnici stručne službe Zaštitnika građana, SKGO, kao i predstavnici Saveta Zaštitnika građana za prava osoba za invaliditetom. Tokom prošle godine dvanaest gradova i opština konkurisalo je za dobijanje nagrada i priznanja u ovoj oblasti.