Vesti

Omladinski delegati: Poziv za prijavu za učešće u inicijativi Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope „Rejuvenating Politics“ 2024. godine

U okviru Inicijative Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope „Rejuvenating Politics“, pozivaju se mladi iz država članica Saveta Evrope, starosti između 18 i 30 godina da se prijave za učešće i budu omladinski delegati godinu dana.

Kongres ovom inicijativom pruža priliku mladima da učestvuju u javnom životu i procesu donošenja odluka na lokalnom i regionalnom nivou, i poziva mlade profesionalce iz različitih sredina – mlade aktiviste, omladinske radnike, studente, da učestvuju na njegovim sednicama, da se izjasne u debatama i razmene sa članovima Kongresa pitanja koja su na dnevnom redu.

Rok za prijavu mladih iz dotičnih zemalja je najkasnije do 23:59h CET 7. januara 2024. godine.

Mladi delegati koji budu izabrani imaju obavezu učešća na plenarnim sednicama Kongresa i obavezu razvoja sopstvenog projekta u lokalnoj zajednici. Kao deo procesa onlajn prijave (onlajn aplikacioni formular), podnosiocima se postavlja niz pitanja koja od njih zahtevaju da izraze svoje stavove o učešću mladih u javnom životu. Kandidati takođe moraju da pošalju kratak video snimak uz onlajn prijavu.

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope je panevropska politička skupština lokalnih I regionalnih predstavnika zemalja članica Saveta Evrope. Njegovi članovi imaju izborne funkcije (mogu biti regionalni ili opštinski većnici, gradonačelnici ili predsednici regionalnih vlasti) i predstavljaju preko 130.000 organa vlasti u 46 evropskih država. Njegova uloga je promovisanje lokalne i regionalne demokratije, unapređenje lokalne i regionalne uprave i jačanje samouprave na lokalnom i regionalnom nivou. Sastaje se dva puta godišnje. Kao i druge političke skupštine, kao što su nacionalni parlamenti ili lokalni/regionalni saveti, sednice su formalni skupovi na kojima članovi Kongresa razmatraju izveštaje, održavaju tematske debate i usvajaju preporuke. Da biste saznali više o Kongresu, posetite vebsajt:  https://www.coe.int/en/web/congress 

VIŠE INFORMACIJA