Vesti

Treći sastanak Ekspertske grupe za razvoj novog pravnog režima za imovinu lokalne samouprave


U okviru zajedničkog programa Saveta Evrope i Evropske agencije za rekonstrukciju “Jačanje lokalne samouprave u Srbiji”, projekat „Jačanje institucionalnog okvira za lokalnu samoupravu“, Savet Evrope i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), u utorak, 16. oktobra 2007. u prostorijama SKGO, održan je treći sastanak Ekspertske grupe za razvoj novog pravnog režima za imovinu lokalne samouprave.


Na sastanku su učestvovali predstavnici Ministarstva finansija, Republičkog geodetskog zavoda, Republičke direkcije za imovinu RS, republičkog javnog pravobranilaštva, opština i gradova, Saveta Evrope, USAID programa za lokalni ekonomski razvoj, domaći i strani eksperti.

Na sastanku je ekspert Saveta Evrope, g. Masimo Baldući, predstavio Smernice za prenos imovinskih prava lokalnoj samoupravi, nakon čega je usledila diskusija u cilju postizanja konsenzusa oko načela pomenutih smernica. Takođe se diskutovalo oko uloge članova Ekspertske grupe na predstojećoj konferenciji o imovini lokalne samouprave, koja će se održati 6. novembra 2007. godine.


Članovi Ekspertske grupe su se generalno složili sa konceptom predstavljenim u navedenim Smernicama, s tim što je zaključeno da je potrebno precizirati pojedine delove. Takođe, predstoji politički dogovor oko osnovnih principa zakona, koji će se postići na konferenciji o uspostavljanju svojinskih prava lokalne samouprave. Članovi su se složili da Ekspertsku grupu na konferenciji predstavljaju domaći eksperti, koji su izradili ekspertske analize.