Vesti

Nova Uredba osnovna tema sastanka Mreže za upravljanje ljudskim resursima

Četrnaesti sastanak Mreže za ljudske resurse Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), održan je 7. decembra 2023. godine u Beogradu pred više od stotinu prisutnih predstavnika gradova i opština, članova Mreže. U radu skupa, uz predstavnike SKGO, učestvovale su i kolege iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprava (SKGO) i Službe za upravljanje kadrovima (SUK) Vlade Republike Srbije.

Edi Majstorović, programski direktor SKGO za sistem lokalne samouprave, pozdravio je učesnike skupa i istakao su reformski procesi koji se trenutno odvijaju u oblasti upravljanja ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi jako važni za našu organizaciju, ne samo zato što time ostvarujemo ciljeve Strategije reforme javne uprave i Programa za reformu sistema lokalne samouprave, već i zato što su ovi procesi od suštinske važnosti za svakodnevno funkcionisanje organa gradova, opština i gradskih opština.

„Okosnica današnjeg sastanka biće diskusija o Uredbi o sprovođenju internog i javnog konkursa za popunjavanje radnih mesta u organima AP i JLS“, rekao je Majstorović i dodao da se danas samo upoznajemo sa novinama koje Uredba nosi, a da zajedno sa kolegama iz MDULS tokom naredne godine pripremamo i niz aktivnosti kojim ćemo podržati njenu implementaciju.

„Želeo bih da napomenem da u 2024. godini očekujemo i novu fazu projekta na temu upravljanja ljudskim resursima. Predviđeno je da novi projekat traje 4 godine i u tom periodu očekujemo da ćemo zaokružiti sistem upravljanja ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi na bazi kompetencija“, zaključio je Majstorović.

U nastavku skupa, Ivana Savićević, pomoćnica ministra i rukovodilac Sektora za upravljanje ljudskim resursima MDULS, govorila je o osnovnim detaljima Uredbe, a prof. dr Danilo Rončević, direktor SUK i njegovi saradnici, predstavili su mogućnosti za saradnju SUK i JLS u sprovođenju konkursnih postupaka na lokalnom nivou.

Poslednje dve sesije na današnjem sastanku Mreže bile su rezervisane za Jasminu Benmansur, pomoćnicu ministra i rukovodioca Sektora za stručno usavršavanje MDULS, koja je govorila o budžetiranju i donošenju posebnog programa stručnog usavršavanja u JLS, dok je naš kolega Miloš Mucok, šef Odelјenja za upravlјanje organizacijom i lјudskim resursima u LS, detaljnije objasnio podršku SKGO koju će naša organizacija usmeriti razvoju upravljanja ljudskim resursima u JLS tokom 2024. godine.

Ovu aktivnost SKGO je organizovala u okviru projekta „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“, koji podržava Vlada Švajcarske.