Vesti

Predstavljen javni poziv za dodelu paketa podrške

U organizaciji Stalne konferencije gradova i opština SKGO, za predstavnike lokalne samouprave 11. i 12. decembra 2023. godine, održana su dva onlajn info-dana na kojima su detaljnije predstavljene opšte karakteristike i uslovi poziva za dodelu paketa podrške u okviru projekta „Unapređenje primene principa dobrog upravljanja na lokalnom nivou“, koji sprovodi SKGO. Ovaj projekat je deo šireg programa „PRO-Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“, koji zajednički sprovode agencije Ujedinjenih nacija u Srbiji – UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, u saradnji sa Vladom Republike Srbije, a uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske.

Podrška je predstavljena po tematskim oblastima koje su definisane za svaki od paketa, vidu podrške koju lokalne samouprave mogu da očekuju, načinu i uslovima za podnošenje prijave i kriterijumima za dodelu.

Javni poziv za dodelu paketa podrške lokalnim samoupravama za unapređenje principa dobrog upravljanja raspisan je 23. novembra 2023. godine i to za sledeće tematske oblasti:

  • za unapređenje administrativne efikasnosti i delotvornosti
  • za unapređenje građanskog učešća i transparentnosti
  • za unapređenje odgovornosti i sprečavanja korupcije

U okviru svake od oblasti, podršku će dobiti po 5 lokalnih samouprava.

Paket podrške lokalnim samoupravama podrazumeva pružanje ekspertske podrške i stručnog znanja u predmetnim oblastima kroz obuke, mentorski rad, savetodavnu podršku i podršku unapređenih postojećih ili razvoju novih procedura i akata u jedinicama lokalne samouprave u skladu sa razvijenim modelima i najboljim praksama.

Rok za podnošenje prijava za dodelu paketa podrške je 25. decembar 2023. godine do 16 časova, a više informacija zainteresovani mogu videti putem linka http://www.skgo.org/konkursi/detaljno/361/javni-poziv-za-dodelu-paketa-podrske-lokalnim-samoupravama-za-unapredjenje-principa-dobrog-upravljanja-na-lokalnom-nivou.