Vesti

Održane radionice o sprovođenju interne revizije na lokalnom nivou u skladu sa glavnim novinama u regulatornom okviru

U prvoj polovini decembra održane su radionice sa rukovodiocima jedinica za internu reviziju i internim revizorima gradova i opština posvećene najvažnijim izmenama i dopunama Pravilnika o zajedničkim kriterijumima za organizovanje i standardima i metodološkim uputstvima za postupanje i izveštavanje interne revizije u javnom sektoru (u daljem tekstu: Pravilnik o IR).

Prva radionica, održana 01.12.2023. godine uključila je 24 predstavnika iz 19 gradova, pri čemu je posebno bilo značajno učešće nadležnih kolega iz grada Beograda koje su prenele svoja iskustva u sprovođenju funkcije interne revizije u kompleksnom organizacionom okruženju. Na drugoj radionici, koja je održana 12.12.2023. godine prisustvovalo je 24 predstavnika iz 22 opštine.  

Fokus radionica bio je na novom modalitetu za uspostavljanje funkcije interne revizije obavljanjem interne revizije od strane nadležnog direktnog korisnika budžetskih sredstava i specifičnostima primene ovog modaliteta na lokalnom nivou. Istaknute su neke od ključnih prednosti ove dopune, a koje se odnose na: povećanje obuhvata internom revizijom brojnih malih korisnika javnih sredstava; unapređenje sistemske koordinacije i organizacione racionalizacije resursa na nivou grada/opštine; osiguravanje boljeg kvaliteta u radu i poštovanja standarda interne revizije; poboljšanje položaja internih revizora u organizaciji i olakšavanje međusobne razmena znanja i iskustva.

Kroz primere i aktivnu diskusiju razrađeni su posebno aspekti pripreme povelje interne revizije, izrade strateškog plana/godišnjih planova rada, i izveštavanja o internoj reviziji. U tom smislu, sagledani su predlozi za konkretne korake i operativna rešenja koji treba da posluže kao praktična dopuna za primenu relevantnih odredaba Pravilnika o IR. Rezultati radioničarskog rada će stoga u predstojećem periodu biti i dodatno sistematizovani i stavljeni na raspolaganje svim gradovima i opštinama.

Imajući u vidu da novine u regulatornom okviru usvojene u oktobru 2023. godine, obuhvataju i druge aspekte Pravilnika o IR kao i Pravilnika koji se odnosi na sertifikaciju internih revizora, razgovaralo se i o dodatnim temama, uz zaključak da postoji značajan prostor i potreba da se i nadalje organizuju zajednički tematski događaji. Konstatovano je da usvojene izmene imaju značajan potencijal da unaprede uspostavljanje i sprovođenje funkcije interne revizije, kao i da je izuzetno važan kontinuitet u umrežavanju i sinergetskom delovanju nosilaca funkcije/poslova interne revizije iz različitih gradova i opština.

Radionice su organizovane od strane Centralne jedinice za harmonizaciju Ministarstva finansija, uz podršku projekta „Reforma lokalnih finansija III u Srbiji (RELOF3)“ koji podržava Vlada Švajcarske, i programa EU Exchange 6, koji podržava EU (IPA 2019) a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština.