Vesti

„Rodno odgovorno budžetiranje na lokalnom nivou“ – radionice u Novom Sadu i Kragujevcu

Radionice na temu rodno odgovornog budžetiranja, održane tokom oktobra 2023. godine u Novom Sadu i Kragujevcu, bile su posvećene praktičnom pristupu izrade lokalnih budžeta koji sadrže rodnu dimenziju u skladu sa obavezama iz Zakona o budžetskom sistemu. Pored predstavljanja pravnog okvira koje uređuje ovaj postupak, radionice su bile orijentisane na utvrđivanje najčešćih izazova, ali i na predstavljanje primera dobre prakse. Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) ove radionice realizovala je kroz Program „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“ koji podržava Vlade Švajcarske.

U radionicama je učestvovalo 133 predstavnika (112 žena i 21 muškarac) iz 30 gradova i opština koji obavljaju poslove planiranja i upravljanja javnim finansijama i predstavnici mehanizama za rodnu ravnopravnost. Učesnicima su predstavljeni pojam rodno odgovornog budžetiranja i njegova definicija, razlozi za uvođenje, odnosno važnost rodno odgovornog budžetiranja za postizanje rodne ravnopravnosti, kao i razlozi zbog kojih je rodno odgovorno budžetiranje deo upravljanja finansijama, što podrazumeva da je za sprovođenje prioriteta u javnim politikama i strateškim dokumentima u oblasti rodne ravnopravnosti potrebno obezbediti sredstva u budžetu. Takođe, učesnici su upoznati sa osnovnim obavezama budžetskih korisnika u sistemu javnih finansija i osnovnim preduslovima za uspešnu primenu rodno odgovornog budžetiranja u lokalnoj samoupravi. Pored toga, ukazano je na ključne korake u primeni rodno odgovornog budžetiranja, kao i na načine na koji se rodni aspekt odslikava u programskoj strukturi budžeta lokalne samouprave, što je i ilustrovano kroz praktične primere primene u okviru nadležnosti lokalne samouprave i konkretnih budžetskih programa.

Posebnu pažnju učesnika privukao je segment posvećen procesu planiranja budžeta i preduslovima za uspešnu primenu rodno odgovornog budžetiranja. Tokom diskusije učesnici su ukazali na to da u lokalnoj samoupravi nisu svi u dovoljnoj meri upoznati sa obavezom uvođenja rodno odgovornog budžetiranja, te da priprema budžeta nije isključivo zaduženje zaposlenih koje se u lokalnim samoupravama i kod budžetskih korisnika bave finansijama. Zaključeno je da je, za uspešno sprovođenje procesa pripreme, sprovođenja, praćenja i izveštavanja o budžeta u ovaj proces neophodno uključiti i donosioce odluka i izvršioce iz lokalne uprave zadužene za različite poslove iz nadležnosti LS. Veliko interesovanje učesnici su pokazali i za rodnu analizu kao preduslov za uvođenje rodno odgovornog budžetiranja, s obzirom na to da je ona definisana kao zakonska obaveza, te su iskazali potrebu za dodatnim obukama i uključivanjem donosilaca odluka i izvršilaca što većeg broja budžetskih korisnika, odnosno resora na nivou lokalne samouprave.