Vesti

URBACT program EU - Javni poziv za dostavljanje predloga projekata za formiranje Mreže za razmenu inovacija

Otvoren je javni poziv za dostavljanje predloga projekata za formiranje Mreže za razmenu inovacija u okviru URBACT programa Evropske unije. 

Gradovi i opštine (5-7) treba da formiraju mrežu za razmenu inovacija kako bi preuzimali nove prakse, znanja i iskustva, testirali ih i pripremili investicioni plan za njihovu primenu, koristeći sredstva EU, kao i nacionalna javna ili privatna sredstva.

Mreže za razmenu inovacija biće formirane na osnovu tema projekata Urbanih inovativnih aktivnosti – Urban Innovative Actions (UIA), koji su realizovani od 2016. do 2023. godine. Putem tih mreža, gradovi koji su sproveli UIA projekat, kao vodeći partneri, prenosiće svoje iskustvo drugim gradovima zainteresovanim za slične projekte. Кoristeći URBACT metodologiju razmene – „razumeti, prilagoditi i ponovo upotrebiti“ – projektni partneri bolje će razumeti nove prakse UIA. Time će poboljšati kapacitete u razvijanju svojih rešenja i identifikovanju fondova neophodnih za njihovo sprovođenje. Teme projekata su društveni izazovi definisani Urbanom agendom za EU – od socijalnih pitanja, kao što su siromaštvo i integracija migranata, preko pitanja životne sredine, kao što su cirkularna ekonomija, klimatske promene, do ekonomskih - zapošljavanje i digitalizacija.

Rok za podnošenje aplikacija je 20. mart 2023. godine, u 15 časova.

Ministarstvo za evropske integracije, kao nacionalni koordinator URBACT programa, organizuje Info dan o javnom pozivu za dostavljanje predloga projekata 8. februara 2024. godine u Beogradu (Privredna komora Srbije, prizemlje, sala 1) sa početkom u 10 časova (URBACT Info dan - Dnevni red).

Info dan će se održati u hibridnom formatu - za učešće uživo je potrebno izvršiti registraciju slanjem mejla na adresu rade.mirkovic@mei.gov.rs, dok je za učešće onlajn potrebno izvršiti registraciju putem LINKA.

Sve informacije o pozivu, uključujući uputstvo za one koji se prijavljuju, kao i za raspored info sesija koje Sekretarijat URBACT programa organizuje, nalaze se na linku: Get Involved! | urbact.eu

Zainteresovani gradovi i opštine mogu da nađu partnere i izraze interesovanje za učešće u nekoj od mreža putem linka: Partner Search Tool | urbact.eu

Više informacija o javnom pozivu možete pronaći na sajtu Ministarstva za evropske integracije, nacionalnog koordinatora za URBACT program: MEI - Јавни позиви - Позив за достављање предлога пројеката у оквиру УРБАКТ програма