Vesti

NOVO - Priručnik za sprovođenje konkursnih postupaka u jedinicama lokalne samouprave

Izmenama i dopunama Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave koje su donete u oktobru 2023. godine, a naročito donošenjem nove Uredbe o sprovođenju internog i javnog konkursa za popunjavanje radnih mesta u organima autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave u decembru 2023. godine, značajno je izmenjen postupak za sprovođenje internog i javnog konkursa uvođenjem postupka zasnovanog na kompetencijama. Radi se o postupku u kome se prilikom selekcije kandidata vrši provera svih kompetencija potrebnih za rad službenih u organima JLS – opštih i posebnih funkcionalnih kompetencija, kao i ponašajnih kompetencija. Imajući u vidu kompleksnost ovih novina, Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, pripremila je Priručnik za sprovođenje konkursnih postupaka u jedinicama lokalne samouprave, u okviru programa „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“, koji podržava Vlada Švajcarske a sprovodi SKGO.

Primena koncepta kompetencija u izbornom postupku jeste velika novina, kako za kandidate, tako i za zaposlene u jedinicama za ULJR, koji imaju najveću odgovornost u sprovođenju procedura, ali i za rukovodioce, koji imaju najveći interes da u konkursnom postupku dobiju najkompetentnijeg kandidata. Stoga je ovaj priručnik namenjen pre svega ovim kategorijama zaposlenih kako bi podigao nivo znanja svih učesnika u ovom procesu, ali i kako bi se ujednačila praksa u primeni novih propisa. Cilj priručnika je da svim učesnicima u postupku zapošljavanja olakša razumevanje procesa, pojedinačnih uloga u procesu i aktivnosti koje je neophodno preduzeti da bi se na efikasan i zakonit način popunilo upražnjeno radno mesto zapošljavanjem kandidata koji ima potrebne kvalifikacije i kompetencije potrebne za rad na tom radnom mestu. Ostvarenju ovog cilja doprineće, nadamo se, veliki broj modela akata u vezi sa konkursnim postupcima koji su priloženi uz priručnik.

SKGO je izradila i Smernice za vrednovanje ponašajnih kompetencija na osnovu intervjua baziranog na kompetencijama, takođe uz podršku projekta „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu”, koje su utvrđene Uputstvom za vrednovanje ponašajnih kompetencija, donetim od strane ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Intervju baziran na kompetencijama predstavlja metod putem kojeg će se u konkursnim postupcima proveravati ponašajne kompetencije kandidata.

Pored priručnika, SKGO će u narednom periodu sprovesti i potrebne akreditovane obuke za primenu nove uredbe, takođe u cilju obezbeđivanja standardizovanog i ujednačenog pristupa u oblasti konkursnih postupaka.

Preuzmite priručnik >>>

Preuzmite modele akata >>>

Smernice za vrednovanje ponašaјnih kompetencija >>>